UNPR Neamț: Sfârșitul unui partid născut la Roman

moisiiPrimii pași spre fuziunea prin absorbție a UNPR-ul cu PMP au fost făcuți și la Neamț, ieri, când liderii celor două formațiuni – deputatul Constantin Moisii (prim vicepreședinte UNPR), președintele interimar Marian Iftimie și Laurențiu Dulamă, președintele PMP, au adus acasă regulile fuziunii de la nivel național.

”Din discuțiile purtate cu domnul deputat Moisii și cu dl. Iftimie, am desprins o singură concluzie împreună, că vom fi un singur partid, și asta contează.Ne organizăm. Miercuri, 10 dintre membri PMP Neamț vor fi prezenți la congresul extraordinar de fuziune”, a spus Laurențiu Dulamă.

”Pentru fuziunea de la Neamț păstrăm regulile fuziunii la nivel național, însă toate detaliile vor fi discutate la congresul extraordinar UNPR. Am vorbit cu domnul Dulamă și ne organizăm din mers”, a declarat deputatul Constantin Moisii.

Progresiștii, organizație singulară la Neamț

În 2010, deputatul Culiță Tărâță și deputatul Ioan Munteanu anunțau, la Roman, constituirea filialei județene a UNPR, mizând pe valorile național-progresiste și parțial pe oameni plecați din PSD. Cele două organizații municipale erau conduse de Gabriel Farcaș la Roman, secondat de alt fost pesedist, Romică Rotaru, iar la Piatra Neamț de Adriean Chirilă (ApR, PSD, UNPR).

UNPR prinde repede cheag la Neamț, sub lupa deputatului Tărâță, obișnuit să lucreze la scară înaltă. Surprinde, în acea perioadă, deputatul Ioan Munteanu, care se abate de la directiva partidului și nu votează tăierea pensiilor. Este dat afară din UNPR.

Alegerile din 2012, în Alianță cu PSD, aduc UNPR-ului doi parlamentari – deputatul Marian Enache (astăzi, judecător la Curtea Constituțională) și senatorul Liviu Bumbu, agreat de Culiță Tărâță pe filiera agricolă. Aduc în plus, un președinte de Consiliu Județean, rezultat din altă alianță, total opusă PSD-ului: APEL – PDL, PNTCD, PPDD, UNPR.  Ulterior, echipei i se adaugă un nou parlamentar, venit de la un PPDD dus în cădere liberă, generalul Constantin Moisii.

Ordonanța care a permis migrația aleșilor locali într-o perioadă scurtă de timp i-aduce UNPR un număr apreciabil de primari, consilieri locali și consilieri județeni. Tot în 2015, în luna octombrie, UNPR avea 13.500 de membri.

Declinul partidul începe nu atât de la moartea președintelui Culiță Tărâță, cât de la semnalul negativ dat la nivel național.

Gabriel Oprea pierde teren din funcția de ministru al Internelor și duce partidul în cădere liberă, în timp ce la Neamț, președintele UNPR și CJ în același timp, Constantin Iacoban, sare în barca ALDE, în urma unor jocuri de culise.

Anul electoral 2016 îi surprinde peprogresiști în inutile așteptări de indicații de la centru. Până când să se decidă de ”sus” dacă vot merge sau nu în alianțe, cei de la Neamț încep pregătirile pe cont propriu, cu senatorul Liviu Bumbu interimar.

De la centru vin deciziile, dar nu cu indicații pentru alegeri, ci de destituire a senatorului, suspectat că ar cocheta cu o altă formațiune politică. În câteva ceasuri, organizația UNPR Neamț trece la cel de al treilea președinte interimar în doar 4 luni: Florentina Moise Vasiliu, șefa organizației de femei. La nici o zi, se decide o alianță cu PSD pe trei localități și Consiliu Județean.

La doar o săptămână după alegeri, UNPR vorbește de o altă alianță, cu liberalii, la nivel național, descalificând-o, cel puțin formal, pe cea cu PSD-ul de la Neamț. Progresiștii demisionează din Consiliul Județean unde aveau două locuri, și lasă loc PSD-ului.

Fuziunea cu PMP pune punct lungilor și ciudatelor alianțe făcute de UNPR de-a lungul timpului, aproape cu toate partidele, în tentativă și în fapt.

M.O.T.