Val de căldură extremă!
* Ministrul Sănătăţii a dispus controale în tabere şi magazine alimentare
La solicitarea ministrului Sănătăţii, unităţile sanitare din Neamţ şi din restul ţării activează planul de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. De asemenea, conducerea Serviciului de Ambulanţă Neamţ va trece la suplimentarea numărului de echipaje dacă numărul solicitărilor va fi în creştere.
Direcţia de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autoritatea locală pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei. De asemenea, DSP Neamţ trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să-şi urmeze tratamentul conform indicaţiilor medicului şi, mai mult decât atât, în perioada caniculară, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune ar trebui să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Din ordinul ministrului Sănătăţii, DSP va verifica respectarea condiţiilor igienico –sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare) şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi. “În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului”, a transmis Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte protejarea populaţiei pe timp de caniculă, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Geanina NICORESCU
li se mai da inca un bun prilej celor din d.s.p. neamt,inspectorilor sa-si umple sacosile si sa-si rotunjeasca,,buzunarul,,ca oricum nimic nu fac altceva.