Unităţile care depozitează şi vând peşte şi produse din pescuit- sub “lupa” inspectorilor veterinari

Începând de ieri şi până pe 17 noiembrie 2017, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ efectuează controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea  peştelui şi a produselor din pescuit.
Controale oficiale se desfăşoară în toată ţara. În Neamţ sunt vizate unităţile de depozitare a peştelui şi produselor din pescuit, fiind urmărite aspect privind respectarea cerinţelor generale de igienă; asigurarea trasabilităţii peştelui şi a produselor din pescuit depozitate (inclusiv verificarea listelor cu furnizorii  acceptaţi şi a listelor cu beneficiarii); respectarea cerinţelor cu privire la depozitarea şi transportul peştelui şi a produselor din pescuit; respectarea modului de marcare şi etichetare a peştelui şi produselor din pescuit provenite de pe piaţa naţională/din alte State Membre ale UE/din ţări terţe şi destinate comercializării pe piaţa României.
De asemenea, sunt controlate unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează peşte şi produse din pescuit, fiind verificate următoarele aspecte:  înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul (unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine de desfacere a peştelui (pescării); respectarea cerinţelor cu privire la construcţia şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul; verificarea listei furnizorilor acceptaţi de peşte şi produse din pescuit; respectarea condiţiilor de manipulare şi transport ale peştelui şi produselor din pescuit proaspete/congelate de la furnizori la unităţile de vânzare cu amănuntul (menţinerea condiţiilor de igienă şi a lanţului frigorific pe durata transportului); respectarea  condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor şi a echipamentelor (rafturi, tăvi, recipiente, vitrine frigorifice, etc.) în care peştele şi produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate şi expuse spre comecializare către consumatorii finali; respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele; asigurarea trasabilităţii şi a respectării cerinţelor de igienă privind comercializarea, manipularea şi depozitarea peştelui şi produselor din pescuit vii/proaspete şi/sau congelate.
Rezultatele acestor controale tematice vor fi făcute publice la sfârșitul acestei luni, după raportarea rezultatelor, pe baza notelor de constatare încheiate de inspector în urma verificărilor.
Geanina NICORESCU