Unități sanitare avertizate de ITM Neamț

nicolae harlea11 unități sanitare din județ au fost controlate de inspectorii de muncă în ce privește respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și combaterea muncii la negru.

Acțiunea a făcut parte din campania națională coordonată de Inspecția Muncii și a vizat agenții economici care desfășoară activități de asistență spitalicească. Situația reieșită în urma controalelor arată că angajatorii respectă drepturile personalului, însă sunt ceva probleme la protecția muncii. „În ce privește relațiile de muncă, în cadrul acestei campanii au fost verificați 11 angajatori cu un număr total de 3.335 salariați. Pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, au fost dispuse 42 măsuri de remediere a neconformităților“, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Cu alte cuvinte, nu au fost găsite abateri grave, ci doar o serie de probleme remediabile ce le-au și fost sesizate acestor unități de către inspectori. Din cei 11 angajatori, doar într-un singur caz a fost depistată muncă la negru, la o unitate din zona Târgu Neamț fiind găsite la serviciu 10 persoane care nu aveau nici un fel de act legal de angajare, motiv pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală, potrivit oficialului ITM Neamț.

*O amendă pentru ignorarea protecției muncii

Mai multe probleme au fost depistate în ce privește asigurarea unor condiții sigure la locurile de muncă din aceste unități sanitare, atât din sistemul public, cât și din cel privat.

O clinică din zona Târgu Neamț a fost amendată pentru că nu și-a instituit instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă pentru unele activități desfășurate în cadrul unității și pentru neasigurarea instruirii personalului privind normele de protecția muncii. „Pentru încălcarea legislației în domeniul securității și sănătății în muncă au fost dispuse 18 măsuri de remediere a neconformităților constatate, fiind aplicate o amendă în valoare de 4.000 lei și 17 avertismente contravenționale“, a mai precizat Nicolae Hârlea.

Printre deficiențele constatate se află nerespectarea periodicității controlului medical al salariaților (obligatoriu și pentru cei care lucrează în unități spitalicești), lipsa semnalizării riscurilor în centrale termice, lipsa reautorizării la schimbarea denumirii unității, lipsa evaluării riscurilor pentru postul de lucru infirmier, reluarea anuală a procedurii de autorizare a electricienilor din punct de vedere al securității și sănătății în muncă așa cum prevăd normele, lipsa autorizării din punct de vedere al securității și sănătății în muncă a electricienilor nou angajați.

Cristina IORDACHE