Unirea principatelor, sărbătorită la Colegiul Naţional „Petru Rareş”

Unirea poza

* „Acum 42 de ani, când eram eu elev aici, nu se organizau simpozioane, dar pe 24 ianuarie ne adunam, elevi şi profesori deopotrivă la pauza mare, şi jucam Hora Unirii”, a spus directorul Mihai Obreja

 Semnificaţia unirii Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, a fost evocată ieri, în cadrul unui seminar organizat la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, din Piatra Neamţ. Catedra de Istorie, în colaborare cu Consiliul Elevilor şi Complexul Muzeal a organizat o activitate dedicată Unirii Principatelor Române, intitulată „Unirea, naţiunea a făcut-o!”.

În Sala de festivităţi a colegiului au fost prezenţi peste 100 de elevi care au dorit să afle mai multe despre Unire şi să aniverseze acest eveniment important din istoria ţării noastre. Directorul Mihai Obreja, prezent la manifestare, a subliniat că aniversarea a 155 de ani de la Unire aminteşte de un act istoric cu o însemnătate deosebită şi este foate bine că marcăm reperele istoriei noastre naţionale: „Acum 42 de ani, când eram eu elev aici, nu se organizau simpozioane, dar pe 24 ianuarie ne adunam, elevi şi profesori deopotrivă la pauza mare, şi jucam Hora Unirii”.

Profesoara Dorina Drexler, coordonatoarea activităţii susţinute ieri, la Colegiul Petru Rareş, a evidenţiat importanţa evenimentului de la 1859, iar colegii săi profesorii de istorie Dan Irimia şi Sonia Iacoban, au prezentat momentul istoric elogiat prin materiale documentare. Invitat de onoare la eveniment a fost dr. Mihaela Verzea, de la Complexul Muzeal, care a vorbit despre momentul 24 ianuaroe 1859, care ne-a marcat istoria.

Geanina NICORESCU