Una din cele mai vechi biserici de lemn din Neamț a ars, duminică, în comuna Văleni

02Incendiu Biserica Moreni02 *Morenii vor merge de-acum la slujbă în prăznicarul ridicat de fostul primar, Ionel Stoleru

Zeci de localnici au privit, ieri, neputincioși, cum le arde biserica veche de 236 de ani, din satul Moreni, comuna Văleni. Au sărit cu zecile să dea o mână de ajutor, chiar dacă nu prea aveau cum să lupte cu flăcările înalte de șapte metri ce urcau la cer, din turla bisericii.

Incendiul a izbucnit la mai bine de o oră după liturghie. Nu mai era nimeni în biserică. Imediat ce au fost văzut focul și fumul, s-a dat alarma, iar care cum au aflat au venit să vadă dacă pot face ceva.

În jurul orei 13:30 au fost chemați pompierii și la locul dezastrului au ajuns echipajele de la Roman și Piatra Neamț cu 6 autospeciale și două autoscări, și pompierii voluntari ai comunei. Nu se putea interveni cu nici una din cele două autoscări, din cauza terenului, așa că au fost întoarse înapoi. „S-a acționat din afară, pentru că flăcările au cuprins acoperișul care stătea să cadă, iar singura intervenție posibilă era din afară, pentru că, dacă s-ar fi deschis un geam sau ușa, se amplifica incendiul. S-a creat un perimetru de acțiune, însă biserica era din lemn și înăuntru ardeau toate bunurile. Alimentarea cu apă s-a făcut de la 10 kilometri, de la un hidrant și un iaz din comuna Dulcești“, ne-a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. Suprafața afectată de incendiu este de 250 metri pătrați și prima grijă a militarilor a fost să protejeze prăznicarul, aflat la șase metri de biserica arzândă, și în același timp să stingă incendiul.

La locul dezastrului a ajuns și primarul în exercițiu, Dan Relu Grigore, care aproape plângea în telefon. „Este o mare nenorocire, acum, înaintea Paștelui! Biserica era sufletul morenilor și al muntenilor! Va trebui să facem ceva și să începem reconstruirea bisericii. Până atunci, se va amenaja casa praznicală, care a fost construită de fostul primar Ionel Stoleru (n.n. – acum un an a părăsit această lume). E păcat că s-a întâmplat așa o nenorocire“, a spus primarul de Văleni.

Biserica, toată din lemn și acoperiș de tablă, a ars ca o făclie.

Aseară, la ora 18:30, pompierii mai acționau pentru stingerea ultimelor focare. Din biserică a rămas doar o mare movilă de scrum. Urmează să fie stabilită și cauza dezastrului.

*Construcția de la 1780 s-a făcut pe locul bisericii vechi, care a ars

Construită la 1780 cu hramul „Cuvioasa Parascheva“, biserica care a ars duminică a fost ridicată pe locul unei biserici vechi, ce a fost mistuită și aceea de foc și din care a rămas doar icoana Maicii Domnului.

Ctitor a fost un arhidiacon din familia Ene, pe care îl chema Calistrat. Proprietarii moșiei Văleni, Ioan și Ecaterina Stârcea, au reparat și consolidat lăcașul în anul 1864 și au completat cu tot ce trebuie orânduielii bisericești. Cimitirul satului este în spatele bisericii. Muntenii, locuitorii satului vecin, mai obișnuiau să vină la slujbe, la Moreni, întrucât există o credință transmisă din generație în generație potrivit căreia biserica ar fi fost ridicată la Munteni și apoi adusă pe locul fostei biserici, care a ars.

Biserica era construită din lemn de stejar, cu tavan de brad, acoperită cu tablă, sub formă de cruce și avea două turle.

Alte bisericii care au luat foc

În 2015, la începutul postului Paștelui, a ars biserica de la Bălușești, comuna Dochia. Lăcașul avea 111 ani, era din lemn, iar incendiul a izbucnit luni seara, 24 februarie, după prima slujbă din post. Cauza dezastrului a fost un burlan plin de funingine.

Un coș de fum neprotejat a fost la un pas de a provoca o tragedie la Biserica „Sfântul Iosif Muncitorul“ din Buruienești, comuna Doljești. Un incendiu a izbucnit în seara de 5 noiembrie 2014, dar pompierii au stins flăcările înainte de a se extinde și a ars doar o parte din acoperișul lăcașului de cult catolic. Biserica este construită la 1864, din cărămidă, și a mai ars în 1872, atunci rămânând doar zidurile.

În Piatra Neamț, Biserica Lipovenească a ars în seara de 29 februarie 2008, din cauza unui scurtcircuit. Biserica, veche de peste 200 de ani, a fost mistuită de foc, laolaltă cu odoare bisericești, cărți vechi și alte obiecte de cult. Incendiul a alarmat atunci pe locuitorii din blocurile situate la circa 20 de metri de dezastru și a impus măsuri sporite de protecție a rețelelor de gaz metan din apropiere.

Cristina IORDACHE