Un vas din timpul vieții lui Iisus, recuperat de polițiștii nemțeni

 

*„Piesa are o lucrătură de calitate, aparte, dar este rară în țara noastră“, spune comisarul Vitalie Josanu * Statutul juridic al vasului urmează să fie stabilite printr-o lucrare a organelor de cercetare din România și Israel

 

 

Un vas din sticlă, datând din sec. I-III după Hristos, a fost recuperat de polițiștii nemțeni. Este o carafă pentru vin similară obiectelor din sticlă de pe vremea romanilor inventariate alături de alte piese ce datează din timpul când poporul evreu a fost cotropit de romani. Apariția la noi în țară a unui astfel de obiect, de altminteri foarte apreciat de iubitorii de artă, este mai rară, dar acest vas este cu atât mai valoros cu cât aduce în prezent un crâmpei din istoria nu doar a poporului evreu, ci a umanității creștine de la începuturi. „Când am pus mâna pe vas, am tremurat de emoție! Este o carafă pentru vin cu o lucrătură deosebită, așa piese le găsim în cataloagele de sticlărie romană și sunt foarte cunoscute în lume. După recuperare a fost indisponibilizată și se află în grija Muzeului de Istorie și Arheologie Neamț, până la finalizarea cercetărilor“, a declarat comisarul Vitalie Josanu, ofițerul specialist protejarea patrimoniului cultural din cadrul Poliției Neamț.

Suspiciunile au apărut în momentul când doi nemțeni, soț și soție, au vrut să obțină un document pentru a scoate obiectul din țară, după ce l-au primit drept cadou. Specialiștii de la Direcția pentru Cultură Neamț au împărtășit bănuielile cu polițiștii, pentru că așa un obiect nu putea ajunge oricum în țară, iar soțul doamnei, de origine evreu, nu avea nici el mai multe detalii. Din luna ianuarie 2016, când au fost sesizați, polițiștii au făcut cercetări pentru a confirma proveniența vasului despre care s-au găsit indicii că ar putea data din perioada secolelor I-III d.Hr. și dacă nu cumva este un bun de patrimoniu. Ulterior, prin Interpol s-au obținut o serie de informații și un proprietar. „În cursul lunii ianuarie 2016, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a fost sesizat de către Direcția Județeană de Cultură Neamț despre faptul că două persoane, de circa 50 de ani, s-au prezentat cu un vas de sticlă ce ridica suspiciuni a fi un bun arheologic importat ilicit în România. În urma verificărilor efectuate de polițiștii nemțeni, cu sprijinul Centrului de Cooperare Internațională Interpol, s-a stabilit că acest bun arheologic, datat din secolul I-III d.Hr. ar proveni din Israel“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Odată stabilit locul de unde a „plecat“ vasul, un obiect intact ce a fost cel mai probabil „găsit“ într-un sit arheologic, polițiștii nemțeni au luat legătura cu autoritățile israeliene, care și-au exprimat dorința de a reintra în posesia bunului de patrimoniu. Între timp, a fost deschis un dosar penal pentru introducerea în țară a unui obiect de patrimoniu fără licență, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț a dispus indisponibilizarea bunului. Pe baza cercetărilor făcute de polițiștii nemțeni urmează ca autoritățile israeliene, odată cu recuperarea vasului, să stabilească cine și cum a scos bunul ilegal din țară.

Legislația română prevede că introducerea pe teritoriul statului român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispozițiilor legale ale statului respectiv, și care au fost exportate ilegal, constituie infracțiunea prevăzută de art. 85 din Legea 182/2000 și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.