Un singur nemțean în conducerea Parlamentului

chelaru
*”Îmi pare rău că nu suntem, ca altădată, doi sau trei nemțeni pe astfel de funcții”, spune senatorul Chelaru care a fost reconfirmat pe postul de chestor al Senatului

O singură funcție de conducere în Senat și în Camera Deputaților – acesta este rezultatul modest cu care plutonul de parlamentari din Neamț se poate lăuda după reunirea de luni a grupurilor parlamentare în noua sesiune.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a fost reconfirmat în funcția de chestor al Senatului dar niciun alt parlamentar nemțean nu a fost susținut de vreo formațiune politică pentru o funcție de decizie la nivelul conducerii celor două camere.
„Atribuțiile de chestor au legătură cu verificarea cheltuirii judicioase a bugetului, cu problemele disciplinare care pot apărea. Nu e cazul să mă plâng, sunt atribuții care nu pun probleme deosebite. La disciplină, nu avem în Senat cazuri care să necesite analiză, iar pe partea de buget, în condițiile în care suntem cu 60 de senatori mai mulți față de mandatul precedent, iar alocarea bugetară prevăzută e una de criză, sperăm să ne încadrăm în bugetul alocat. Dacă nu vom reuși acest lucru, vom solicita o ușoară suplimentare de la Guvern și sunt convins că vom găsi înțelegere ”, spune Chelaru.
Cât privește faptul că, iarăși, doar el a prins loc în staff-ul Puterii Legislative, Chelaru crede că, în viitor, s-ar putea reajunge la situația din anii trecuți când Neamțul avea mai mulți parlamentari cu funcții de conducere: “Așa e, nici mie nu îmi place că niciun alt coleg nu e în conducerea Camerei Deputaților sau a Senatului. Altădată ajunsesem și la cifra de 3, de stârneam invidia altor județe. Părerea mea este că toți parlamentarii de la USL – ba, ca să fiu corect până la capăt, toți, indiferent de partid – din Neamț sunt oameni bine pregătiți în profesiile lor și cu o maturitate politică – garanția că pot ocupa cu succes astfel de funcții. Unii dintre ei sunt la primul mandat, s-au familiarizat deja cu procedurile parlamentare, cu funcționarea sistemului legislativ și nu se știe niciodată când va veni momentul să avanseze. La mine a contat probabil și experiența parlamentară, și funcțiile ocupate până acum, și felul în care m-am achitat de aceste sarcini”.
Prima zi de muncă a parlamentarilor în noua sesiune a fost rezervată, conform tradiției, chestiunilor organizatorice. Prima prioritate a fost stabilirea conducerii celor două camere. În conformitate cu configurația politică și la propunerea grupurilor parlamentare, Biroul Permanent Senatului este format din preşedinte – Crin Antonescu (PNL); patru vicepreşedinţi – Florin Constantinescu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Nicolae Moga (PSD), Vasile Nistor (PC); patru secretari – Ion Purec (PP-DD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Pereş (PDL); şi patru chestori – Ioan Chelaru (PSD), Marius Nicoară (PNL), Verestoy Attila (UDMR), Dumitru Pelican (PC).
Președinte al Camerei Deputaților a fost revalidat Valeriu Zgonea (PSD), iar pentru pentru funcţiile de vicepreşedinţi în Biroul permanent al Camerei Deputaților au fost aleşi Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea (PSD), Dan Motreanu (PNL) şi Ioan Oltean (PDL). Eugen Nicolicea (PSD), Cristian Buican (PNL), Adrian Diaconu (PP-DD) şi Niculae Mircovici (grupul minorităţilor) au fost aleşi în funcţiile de secretari. Pentru funcţiile de chestor au fost aleşi Mircea Drăghici (PSD), Ionel Palăr (PNL), Ioan Bălan (PDL) şi Seres Denes (UDMR).

Daniel VINCA