Un sfert de veac de la moartea doctorului Gheorghe Iacomi

gheorghe-iacomi În luna octombrie a anului 1991 se stingea din viaţă reputatul medic nemţean Gheorghe Iacomi. Născut la 19 aprilie 1914, la Piatra-Neamţ, Gheorghe Iacomi a urmat şcoala primară si Liceul „Petru Rareş“. Rămas orfan de tată la 18 ani, a studiat medicina la Cluj şi Bucureşti, absolvind-o în 1939. Ulterior obţine doctoratul în ştiinţe medicale cu meritul „Magna Cum Laude”. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost medic pe front, mergând în prima linie până la cotul Donului. În 1942 a revenit în orașul natal, unde a profesat ca medic specialist chirurg (1942 – 1949) şi apoi ca medic primar chirurg până la pensionare (1978), cu o întrerupere de 2 ani (1951 – 1952), când a pus bazele Spitalului Municipal Hunedoara, unde a fost atât medic chirurg cât şi director.

În cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ a fost medic şef de secţie, iar în perioadele 1948 – 1949 şi 1957 – 1958 a fost director al aceleiaşi instituţii.

După pensionare a profesat în cadrul Policlinicii Piatra-Neamţ, la cabinetul de Medicină Sportivă, până în anul 1984. A fost considerat unul din cei mai buni medici chirurgi din ţară. A fondat Filiala Neamţ a Uniunii Societăţilor de Sţiinte Medicale din România (1948), fiind, de asemenea, iniţiatorul Consfătuirilor Chirurgicale din Moldova (1971).

A obţinut brevet de invenţie (colectiv) pentru patul de terapie intensivă (1966). A prezentat peste 600 de comunicări în cadrul congreselor şi conferinţelor interjudeţene de chirurgie, din care aproape 70 au fost publicate în revistele de specialitate. În 1981 i s-a conferit premiul „Bisturiul de aur”.

Îndrăgostit de muntele Ceahlău

Pe lângă pasiunea pentru profesia sa, Gheorghe Iacomi a dovedit şi o dragoste deosebită pentru natură, cu precădere pentru muntele Ceahlău.

A promovat şi susţinut activităţi privind cunoaşterea şi protejarea mediului înconjurător, ca mijloc de educare şi întreţinere a sănătăţii, punând bazele turismului montan şi ale Salvamontului în judeţul Neamţ.

Începând cu anul 1939, a fost membru în comitetul de conducere al Clubului Alpin Român. Împreună cu bunul său prieten, profesorul Gh. Amaicei, a fost iniţiatorul concursurilor de drumeţie şi orientare turistică „Ştafeta munţilor“ şi „Amicii drumeţiei”. A fost preşedinte al Asociaţiei Turistice „Prietenii Ceahlăului” şi preşedinte de onoare al „Alpin Club Petrodava” Piatra-Neamţ.

S-a stins din viaţă pe data de 18 octombrie 1991, la Spitalul Judeţean din Piatra Neamț.

În anul 1998, dr. Gheorghe Iacomi a fost declarat cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Piatra-Neamţ.

Irina NASTASIU