*Femieri mai puţini, suprafeţe mai mari la subvenţii
La o simplă privire aruncată asupra numărului de cereri de subvenţii şi suprafeţele aferente şi comparând-o cu situaţia din anii trecuţi, iute se poate trage o concluzie. Una de bun augur! Pământurile încep să se adune, se comasează pe suprafeţe mai mari, ca să poată fi şi mai bine lucrat. Nu numai că se adună, dar intră şi la subvenţii, pentru că se fac cereri şi pentru asta.
Iată şi cum a evoluat situaţia, ppe ultimii 3 ani. În acest an, la APIA Neamţ, au fost depuse 28.200 de cereri pentru o suprafaţă totală de peste 175.105 hectare. Anul trecut au fost 29.374 cereri pentru o suprafaţă totală de aproape 174.833 ha. În 2012 s-au depus 30.093 cereri pentru 169.700 ha.
S-au terminat de primit cererile, urmează controalele în teren. Prin eşantionare făcută aleatoriu de către cei de la APIA Bucureşti pe calculator, se stabiliesc fermierii care vor fi controlaţi. se verifică dacă datele trecute în acte, bat cu cele din teren.
* Din toamnă, plăţi pentru toate subvenţiile
Din acest an, se încearcă plata în timp real a suvenţiilor pe toate schemele pentru fermieri. Aşa cum s-a reşuit în camapnia 2013, când plăţile au început în lunile septembrie-octombire. Se va menţine acest termen de plata pe surafaţă şi pentru 2014. Cu menţiunea că se doreşte să se înceapă plăţile şi pentru sectorul zootenic, nu doar în cel vegetal. Practic, de la această dată, să înceapă plăţile pentru toate tipurile de subvenţii di sectoarele zootehnic şi vegetal. Tot pentru a veni în sprijinul fermierilor, se lucrează la acordurile cu băncile, care vor acorda credite cu dobândă subvenţionată, în contul subvenţiilor. Ele vor intra în vigoare din luna august. Fermierii care doresc credite bancare în contul subvenţiilor, pot primi 85 la sută din valoarea acestor subvenţii.
Subvenţia aferentă anului 2014 va fi şi mai consistentă financiar, fermierii vor avea la dispoziţie un buget de 1,6 miliarde euro, sumă din care se vor plăţi 178 euro pe hectar.
Tina CONDREA
Tina CONDREA