Un robot inventat de liceeni de la „Rareș“ va ajunge în ringul de luptă

Un robot realizat de echipa Aquila a Colegiul Național „Petru Rareș“ va intra în ringul de luptă în cadrul unui concurs național, aflat, anul acesta, la prima ediție. Competiția Națională de Robotică „First Tech Challenge România“ se va desfășura în perioada 23-27 martie, la Sala Polivalentă din București, la start fiind așteptați peste 50 de roboți realizați de echipe de elevi din toată țara. Organizatorii „First Tech Challenge România“ sunt SC BV McCann Erikson SRL și Asociația „Nație prin Educație“, care oferă suport acestei competiții sub egida unui parteneriat încheiat cu Ministerul Educației Naționale.

Colegiul Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț va fi reprezentat la această competiție națională de echipa Aquila, coordonată de profesorul Liviu-Constantin Olaru, cu sprijinul profesorilor Grigoruță Oniciuc și Alexandru Iacob.

Provocările la care a trebuit să facă față echipa Aquila, până la realizarea produsului finit, au fost foarte diverse: de la problemele de natură tehnică, până la cele care țin de comunicarea și coeziunea în interiorul echipei. Proiectul a fost demarat de o echipă formată din 24 de elevi, însă spre termenul limită al acestuia echipa s-a restrâns, în funcție de implicarea și participarea membrilor, la un grup dedicat proiectului, format din 17 elevi.

„Pentru realizarea robotului, echipa Aquila s-a reunit săptămânal, încă din decembrie 2016, imediat după ce la școală au ajuns primele componente și unelte de lucru oferite de organizatorii competiției: este vorba despre un kit robotic minimal, părți ale ringului de luptă, o imprimantă 3D, scule și unelte de lucru. Ședințele de lucru s-au desfășurat în afara orelor de curs, cu precădere sâmbăta. În lunile premergătoare momentului în care organizatorii competiției au furnizat primele componente și piese echipajelor din țară, aceștia au oferit și instruire online pentru utilizarea aplicațiilor de inginerie folosite pentru elaborarea proiectului și a mediilor de lucru cu ajutorul cărora urmau să fie elaborate programele robotului. Frumusețea acestui proiect ține în primul rând de complexitatea lui: subansamblele robotului au fost proiectate de membrii echipei cu ajutorul aplicațiilor de calculator de tip CAD, o parte dintre piesele proiectului au fost imprimate 3D cu ajutorul imprimantei oferite de organizatori, a fost necesar ca membrii echipei să scrie programele de calculator în Java utilizate pentru manipularea robotului, progresul proiectului a trebuit să fie înregistrat într-un jurnal de activități, a fost important să fie concepute și realizate sigla echipei, tricourile și mascota și, nu în ultimul rând, au fost depuse eforturi intense pentru atragerea de sponsori care să sprijine proiectul desfășurat la Petru Rareș“, a precizat profesorul Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național „Petru Rareș“.

Activitatea echipajului Aquila a fost sprijinită prin parteneriate cu Primăria Piatra Neamț, Consiliul Județean Neamț, RIFIL, Cybernet Soluții complete IT & C, Cybernet Auto Center, Volta Grup, Dinamic 92, Alumni CNPR & 1st Criber, Maxx Computers, Michele, Energoice.

Geanina NICORESCU