Un nou pavilion cu 12 paturi a fost dat în folosinţă la Spitalul de la Bisericani

bisericani 1 Ieri s-a inaugurat un nou pavilion al Spitalului de Pneumoftizioloe de la Bisericani.
Tronsonul a fost reabilitat din toate punctele de vedere şi dotat cu 12 paturi şi mobilierul adecvat. La inaugurare a fost prezent, pe lângă primarul Ion Rotaru, în jurisdicţia căruia este unitatea sanitară, şi preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă. Preşedintele a promis că va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a găsi bani pentru a asigura finalizarea investiţiilor de la Spitalul Bisericani. Mai mult, la inaugurare a fost invitaţi şi şefi de organizaţii politice şi primari, însă singurul care a onorat invitaţia a fost priamarul comunei Taşca, Alexandru Drăgan. Acesta a promis că va sponzoriza Sanatoriul Bisericani cu materiale de construcţii pentru finalizarea faţadelor unui alt tronson ce necesită reparaţii.
Pentru ca şi ultimul pavilion de la Bisericani, aflat în construcţie de mai bine de doi ani, să fie dat în fucţiune, pavilion cu o capacitate de 80 de paturi, ar mai fi necesari 2,5 milioane de lei.

“Am încercat să-l reabiltăm şi să-l dotăm cu materiale de la un ONG din Germania, cu paturi, mobilier şi dotări pentru bucătărie. Mai avem acum de rezolvat pavilionul 3, dar numai partea de utilităţi, băi şi dotări pentru a putea funcţiona, însă investiţiile sunt destul de mari. Banii i-am avut de la Consiliul Local şi de la Compania Naţională de Investiţii. Am invitat la această inaugurare şefii organizaţiilor politice şi consilierii judeţeni pentru că de la Consiliul Judeţean vin banii. Şi la celălalt pavilion construcţia pentru lift este gata, aşteptăm banii pentru a cumpăra acel lift. Pentru a finaliza toate investiţiile de la Spitalul Bisericani ar mai fi nevoie de aproximativ 20 de miliarde de lei şi am propus Consiliului Judeţean ca zece miliarde să îi aloce anul acesta, iar restul anul viitor şi practic, dacă s-ar întâmpla acest lucru, de anul viitor spitalul ar funcţiona la toată capacitatea.
Bolnavii sunt foarte mulţi, au nevoie de aer şi de spaţiu şi ar fi bine ca cei care conduc acest judeţ să se gândească şi să găsească soluţii de finanţare. Până acum, la capitolul investiţii s-au cheltuit 700.000 de euro pentru panourile solare şi schimbătoarele de căldură – bani de la Fondul de Mediu şi de la Consiliul Local şi 1,8 milioane de euro de la Compania Naţională de Investiţii. În patru ani de când am preluat Spitalul de la Bisericani, CJ a dat 15 miliarde de lei, Consiliul Local Alexandru cel Bun a alocat mai bine de 10 miliarde de lei, iar din fondurile proprii ale spitalului s-au cheltuit pentru investiţii 1,5 miliarde de lei” a declarat Ion Rotaru, primar al comunei Alexandru cel Bun.

“Am inaugurat un pavilion cu 12 paturi, pavilion pentru TBC, pavilion refăcut cu fonduri proprii şi de la Consiliul Local pentru a crea condiţii mai bune pentru că pacienţii noştri stau internaţi aici peste 30 de zile şi trebuie să le creăm condiţii bune de cazare. S-au făcut reparaţii pe partea de bucătărie şi nu numai şi s-au adus dotări. Sperăm în continuare în ajutorul financiar de la Consiliul Judeţean Neamţ şi de la Consiliul Local pentru a putea termina şi tronsonul D al spitalului, tronson cu 80 de paturi pentru TBC, paturi foarte necesare pentru că în momentul de faţă pacienţii stau şi câte 8 sau 10 în camere şi nu este normal. Noi dorim să oferim servicii de calitate pacienţilor noştri, atât cât priveşte actul medical cât şi în privinţa serviciilor de cazare. Noul pavilion cu 12 paturi a fost recompartimentat după noile norme, s-au făcut băi şi duşuri atât pentru pacienţi cât şi pentru personal. S-au făcut eforturi să modernizăm acest pavilion şi sperăm mai mult de la Consiliul Judeţean”, a spus Emilia Ciobanu, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani.

“Mă bucur nespus de realizările colegului meu. Eu n-aş fi acceptat niciodată să iau un asemenea bolovan pe umeri. Este incredibil ceea ce s-a făcut aici mai ales că vorbim despre o comună. Importanţa acestui spital este naţională pentru că aici vin oameni din toată ţara. Eu ştiu cum arăta înainte această puşcărie şi se vede diferenţa. Ar trebui să dăm mâna toţi primarii şi să contribuim anual la întreţinerea acestui spital. Dacă este voinţă şi ambiţie succesul este asigurat. Aceasta este normalitatea dintr-un spital european”, a declarat Alexandru Drăgan primar al comunei Taşca şi preşedinte interimar al PDL Neamţ, singurul care a răspuns invitaţiei primarului Ion Rotaru.

“Din câte mi-a spus primarul Ion Rotaru ar mai fi nevoie de circa 2,5 miliarde de lei pentru finalizarea investiţiilor de la spitalul Bisericani. În prima şedinţă de Consiliu Judeţean voi ridica problema aceasta şi eu cred şi sunt convins că vom găsi soluţii pentru a finanţa finalizarea acestor investiţii.
Am răspuns pozitiv la solicitarea primarului Ion Rotaru pentru a analiza la faţa locului investiţiile şi stadiul lucrărilor de la Sanatoriul Bisericani. Eu am aobligaţia să fiu prezent la orice astfel de chemare aşa cum medicii stau mereu cu arma la picior, mai ales că numărul lor este foarte scăzut. Eu îmi fac datoria şi trebuie să procedez ca atare. Am înţeles că sunt necesari în jur de 2,5 milioane de lei pentru a se definitiva investiţiile, ţin să felicit conducerea acestei unităţi sanitare şi conducerea Primăriei Alexandru cel Bun. Mi-am luat angajamantul că voi supune aprobării Consiliului Judeţean, să vedem cum găsim soluţii pentru alocarea banilor conform legilor în vigoare. Mă bucur că aici este o echipă care vrea să facă treabă, sunt doar două astfel de spitale în România, iar unii au propus chiar închiderea lui”, a spus Culiţă Tărâţă preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.
(I. Ştefănescu)