Un nou-născut a murit la Spitalul Județean, iar geamănul său a fost trimis la Iași

Spital Judetean Juncu si*La ambii nou-născuți s-au depistat microbi clasificați în studiile de specialitate ca responsabili de „infecții spitalicești“ * DSP Neamț și epidemiologul Spitalului Județean nu s-au pus, încă, de acord în privința includerii acestor bacterii la capitolul „infecții nosocomiale“ * Cu toate că la gemeni s-au depistat Enterobacter și Klebsiella pneumoniae, protocoalele spitalicești nu obligă la analize pentru verificarea stării de sănătate a celorlalți nou-născuți din secție! * „E de neconceput ca pacienții să moară cu zile, mai ales atunci când este vorba despre bebeluși!“, a exclamat Ionel Arsene, Președintele Consiliul Județean Neamț

 Un scandal ce are în centrul lui Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a izbucnit

după moartea unui nou-născut prematur infectat cu Enterobacter și după identificarea, la fratele său geamăn, a „bacteriei ucigașe“ Klebsiella pneumoniae, bacterie din categoria celor responsabile de infecțiile intraspitalicești. Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a cerut, printr-un comunicat de presă, conducerii spitalului transparență în prezentarea acestui caz opiniei publice, astfel încât, în week-end, managerul interimar dr. Alexandru Juncu a organizat o conferință de presă, la care a fost susținut și completat în declarații de dr. Doina Apetroaie, epidemiologul unității medicale.

La 3 zile după deces a venit rezultatul: infecție cu Enterobacter

Studiile de specialitate arată că infecțiile spitalicești cu bacterii gram negative la nou-născuți implică cel mai adesea o specie de Enterobacter și Klebsiella pneumoniae. Aceste bacterii determină adevărate epidemii în secțiile de nou-născuți ca urmare a contaminării sursei de apă, a soluțiilor antiseptice, a medicamentelor și soluțiilor intra-venoase, a laptelui matern, a circuitelor de ventilație mecanică. Geamănul care a decedat pe 19 iulie, după doar câteva zile de viață, a fost infectat cu Enterobacter. Fratele său (care se luptă să trăiască la Clinica „Cuza Vodă“ din Iași, unde a fost transferat la intervenția familiei printr-un medic de acolo, întrucât, oficial, nu mai sunt locuri libere!!!) a fost depistat, la analizele făcute acolo, cu Klebsiella pneumoniae, cunoscută sub denumirea de „bacteria ucigașă“, inclusă în categoria celor responsabile de infecțiile nosocomiale.

La conferința de presă susținută de conducerea SJU Neamț sâmbătă, 23 iulie 2016, dr. Alexandru Juncu a subliniat că tocmai ce fusese felicitat de la „centru“ pentru faptul că la Piatra Neamț nu s-au depistat infecții spitalicești cu Klebsiella pneumoniae. Dr. Doina Apetroaie, cea care răspunde de situația epidemiologică din spital, a completat că nici Enterobacter nu face parte din infecțiile nosocomiale identificate până acum la Neonatologie. „Chiar și în săptămâna în care s-au născut prematur gemenii au fost făcute controale încrucișate cu DSP și nu s-a evidențiat încărcătură bacteriană nici în salon, nici pe mâinile infirmierelor ori ale cadrelor sanitare. În cazul nou-născutului din cazul pe care-l dezbatem astăzi, degradarea stării generale a impus recoltarea unei hemoculturi, iar rezultatul l-am primit la trei zile după ce bebelușul a decedat. La analize s-a izolat acest germen, Enterobacter, însă la necropsie nu s-a evidențiat un focar. Pentru a se declara «infecție nosocomială» trebuie îndeplinite trei criterii, iar în acest caz sunt îndeplinite două. Împreună cu cei de la DSP vom vedea dacă vom lua în considerare cele două criterii, pentru a putea declara că este o infecție nosocomială“, a precizat Doina Apetroaie.

Firește, în aceste condiții, am întrebat dacă s-a recoltat hemocultură de la ceilalți nou-născuți din secție, având în vedere că există cel puțin suspiciunea de infecție spitalicească, deci un declanșator de epidemie, însă… răspunsul a fost NEGATIV! „Nu recoltăm hemoculturi decât dacă apar suspiciuni. Iar suspiciuni, la bebelușii rămași în secție, nu sunt“, ne-a răspuns dr. Apetroaie.

Adevărat, nici un cazul nou-născutului care a decedat nu au fost suspiciuni, însă atunci când starea lui s-a degradat – posibil chiar din cauza infecției cu Enterobacter – i s-au recoltat analize și a fost prea târziu, pentru că diagnosticul a venit la 3 zile după deces!!!

Nu rămâne decât să așteptăm rezultatele analizelor anatomopatologice care vor evidenția, cu precizie, cauza morții.

Celălalt nou-născut se află la Iași, transferat de la Piatra Neamț, și infectat tot cu o bacterie care face parte din categoria celor responsabile de infecțiile intraspitalicești.

Geanina NICORESCU