Un nou început pentru Gabriel Ţapu

gabi tapuLotul echipei de ligă a treia, Petrotub Roman, s-a reunit la începutul săptămânii pentru a pregăti partea a doua a campionatului ligii a trea, care va debuta pe data de 7 martie. În prima etapă din retur, formaţia de la malul Moldovei va sta, deoarece adversarul, FC Păpăuţi, s-a retras din competiţie. Începând din acest retur, formaţia din Roman va fi antrenată de Gabriel Ţapu, cel care a fost numit principal după ce clubul s-a despărţit la finele anului trecut de Valentin Avădanei. Decizia oficialilor romaşcani de a îl numi antrenor principal pe Gabi Ţapu este una corectă, în condiţiile în care fostul jucător de la Laminorul cunoaşte din „scoarţă-n scoarţă” activitatea la formaţia de la malul Moldovei, unde a activat ca jucător în perioada 1997 – 2008. Ajuns la 47 de ani, Gabi Ţapu a cunoscut şi momente bune, dar şi mai puţin frumoase cu Petrotub Roman, echipă care mulţi ani de zile a evoluat pe cea de-a doua scenă fotbalistică şi a fost foarte aproape de a promova în liga I. La gruparea romaşcană, Gabi Ţapu a fost mulţi ani delegatul echipei, iar în urmă cu 3 ani, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost şi antrenor secund, în mandatul lui Iosif Susanu. Gabi Ţapu a fost mulţi ani şi antrenorul coordonator la echipele de copii şi juniori de la LPS Roman, iar funcţia pe care a primit-o la începutul acestui an este cea mai mare provocare în cariera de antrenor. La primele antrenamente, noul tehnician de la Petrotub are la dispoziţie un lot alcătuit din 17 jucători, cu 5 mai puţini decât la începutul campionatului. După despărţirile lui Harbuzaru şi Întuneric, gruparea de la malul Moldovei nu îi mai are în lot pentru partea a doua a campionatului nici pe Drugă, Pântea şi Pătraşcu. Jucătorii romaşcani au efectuat la jumătatea săptămânii vizita medicală şi deocamdată se pregătăesc pe plan local, urmând ca miercuri, 28 ianuarie, să dispute un prim meci de verificare în compania colegei de eşalon, Ceahlăul II Piatra Neamţ. În funcţie de bugetul pe care îl va avea pentru perioada de pregătire, tehnicianul romaşcan va stabili şi un cantonament centralizat care va începe la finalul lunii ianuarie şi care va cuprinde şi o serie de meciuri amicale. Gabi Ţapu trebuie să ducă mai departe munca predecesorului său, Vali Avădanei, care a lăsat echipa pe locul 5 la finele turului, cu 17 puncte, şi are ca obiectiv principal locurile 1 – 3 la finele stagiunii.

Rep: Un nou început pentru Gabi Ţapu, cum ai primit această propunere de a fi antrenor principal la Petrotub Roman?

G.Ţ: Am plecat cu gânduri pozitive în noul an. Am primit oferta de la consiliul director al acestui club şi, după un timp de gândire, am acceptat această funcţie de antrenor principal. Plec la drum cu speranţă, cu entuziasm, este prima dată când sunt antrenor principal la liga a treia şi chiar dacă este o perioadă dificilă pentru clubul nostru, eu sper că vom realiza obiectivele impuse de conducerea clubului.

Rep: Ai spus de o perioadă grea, la ce te referi?

G.Ţ: Mă refer la faptul că situaţia financiară a clubului nu este aşa cum ne dorim. Noi suntem sprijiniţi în totalitate de Primăria municipiului Roman, dar mai avem un pic de aşteptat să vedem dacă vom fi sprijiniţi şi de către CJ. Obiectivul nostru pentru acest retur, chiar dacă condiţiile financiare sunt mai precare, cum de altfel sunt la toate echipele din România, mă refer la cele din liga a treia, este clasarea într-unul din primele 3 locuri ale clasamentului. Nu este un obiectiv greu de realizat pentru că noi avem o echipă bună, matură şi care are în componenţă jucători de valoare.

Rep: Te onorează această nouă funcţie, simţi o presiune mai mare pe umerii tăi?

G.Ţ: Aşa e, este o presiune mult mai mare pentru că ai de lucrat cu oameni, iar toată lumea este aţintită cu ochii asupra noastră, începând de la oamenii din oraş şi până la conducerea administrativă. Noi sperăm să ne pregătim foarte bine, să fim serioşi, să fim modeşti şi să nu înşelăm aşteptările oamenilor din oraş.

Rep: Este bună această strategie a clubului, şi anume că banii vin în funcţie de rezultatele echipei şi de poziţia din clasament?

G.Ţ: Într-un fel mi se pare normală această strategie, pentru că nu putem să stăm în mediocritate, noi încercăm să facem performanţă şi să fim plătiţi pe măsură. Noi trebuie în primul rând să dăm şi după aia să cerem. De-a lungul anilor noi ne-am achitat de aceste sarcini, locurile pe care le-am ocupat la sfârşit de an au fost foarte bune şi noi sperăm ca şi anul acesta să facem acelaşi lucru şi să fim sprijiniţi de domnul primar şi de întreg oraşul. Mi se pare normal că trebuie să fie plătită performanţa.

Rep: V-aţi despărţit de mai mulţi jucători faţă de tur, de ce au renunţat aceştia la echipă?

G.Ţ: Pătraşcu şi Harbuzaru au pus punct carierei sportive, au plecat în străinătate, şi-au ales alt drum în viaţă, după câte am înţeles, lucrează în străinătate. Andrei Întuneric de la Bacău a avut contract cu noi până la 31 decembrie 2014 şi nu a mai dorit să îşi prelungească contractul, din ce am înţeles a plecat la Bucureşti la o echip de ligă a treia. Dudu Drugă este plecat la liga a doua, la SC Bacău, sunt încă discuţii între cele două cluburi să vedem dacă se materializează acest transfer, iar lui Pântea i-am reliziat contractul de comun acord pentru că nu am fost muţumiţi în totalitate de aportul lui la echipă.

Rep: Ai avut 17 jucători la reunire, va mai fi completat lotul şi cu alţi fotbalişti?

G.Ţ: Aşa e, suntem 17 jucători, dintre care 16 sunt 100% valizi. George Sofroni vine după mai multe operaţii la genunchiul piciorului drept, el este în recuperare şi nu ne putem baza pe serviciile lui în această perioadă de pregătire. Noi ne dorim să completăm lotul cu încă 3,4 jucători de valoare. Vrem să aducem nişte jucători care să ne ajute să ne îndeplinim obiectivul, locurile 1 – 3. Avem câteva discuţii cu mai mulţi jucători dar vrem să fim foarte atenţi şi să facem o analiză din toate punctele de vedere pentru a greşi cât mai puţin şi să aducem fotbalişti care să ne ajute la îndeplinirea obiectivului.

Rep: Ce program de pregătire ai stabilit pentru această perioadă?

G.Ţ: Am început pregătirea pe data de 19 ianuarie, primele două săptămâni vom face antrenamente pe plan local, cu câte unul sau două pe zi, în funcţie şi de vreme. Începând cu data de 2 februarie avem în plan un cantonament centralizat, acum să vedem, am vorbit şi cu domnul preşedinte, dar totul depinde de posibilităţile financiare ale clubului, ori vom face la Roman sau în altă parte. În această perioadă vom mai avea câteva meciuri de pregătire pentru a ne aşeza un pic ca echipă şi pentru a mai face câteva corecturi în jocul nostru. Până acum avem în plan două meciuri de verificare, miercuri la Piatra Neamţ cu Ceahlăul II, de la 10.30 pe terenul sintetic, şi pe data de 11 februarie, tot la Piatra Neamţ şi tot pe sintetic, cu SC Bacău. E mai greu de jucat partide amicale în această perioadă pentru că, cel puţin în zona Romanului, majoritatea terenurilor sunt acoperite de un strat gros de zăpadă.

Rep: Pe lângă obiectivele impunse de club, tu personal, ca şi nouă funcţie, ţi-ai stabilit un obiectiv anume?

G.Ţ: Eu am spus încă de anul trecut de când a început campionatul, locurile 1 – 3, dar vreau să imprim echipei un joc ofensiv. Eu am jucat foarte muţi ani vârf de atac şi mie îmi place să joc ofensiv şi asta vreau să le imprim şi elevilor mei, o disciplină tactică bună, o disciplină între ei, vreau să îi fac să înţeleagă că la această echipă este locul lor de muncă şi fac o activitate frumoasă dar şi grea, însă care le aduce o satisfacţie mai mult morală, pentru că din punct de vedere financiar suntem plătiţi destul de binişor la nivelul ligii la care activăm.