Cutremurul a zguduit spitalul „cu bulină”

cutremur* Rumoare printre bolnavii internaţi în clădirea „cu risc major de prăbuşire”  a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ

Cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sâmbătă seară, în Vrancea, a fost resimţit destul de puternic de pacienţii internaţi în spitalul vechi, despre care se ştie că este încadrat în grupa întâi de risc seismic. În clădirea şibrezită trepidaţiile au făcut ca geamurile să vibreze, paturile să se zgâlţâie şi noptierele vechi, din fier, să scârţâie sinistru. Cutremulul a avut două replici, cu magnitudinea de 2,8 şi 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), însă fiind de stală intensitate nu au mai fost resimţite. Seismul din seara de 22 noiembrie, produs la ora 21.14, este cel mai mare cutremur din ultimii ani, după cum susţin seismologii.

DIn fericire, niciunul dintre sutele de pacienţi internaţi în pavilionul cu „bulină roşie” nu a făcut atac de panică în timpul trepidaţilor, însă bolnavii s-au speriat foarte tare. Unii au încercat să-şi sune familia, rudele, însă reţelele de telefonie au fost blocate pentru câteva minute, fapt care i-a panicat şi mai tare pe bolnavi. Cadrele sanitare au fost tot timpul printre pacienţi, au încercat să-i liniştească, spunându-le că situaţia este sub control. Din păcate, însă, la fiecare cutremur- ultimul înaintea celui de sâmbătă cu o magnitudine mare având loc în urmă cu un an, cât pe 6 octombrie s-a produs un seism de 5,5 grade-structura de rezistenţă a clădirii are foarte mult de suferit.

Managerul spitalului pietrean a făcut o parte dintre demersurile necesare accesării unor fonduri europene care să permită să construiască un nou spital cu 400 de paturi, care ar urma să înlocuiască pavilionul ce adăpostese acum spitalul vechi. Pentru noua construcţie este nevoie de circa 100 de milioane de euro.

Spitalul vechi, construit în 1935, nu mai prezintă siguranţă şi de aceea nu mai poate fi reabilitat pentru a-şi păstra destinaţia. O spun experţii care, după anul 2000, au făcut mai multe studii de fezabilitate pentru a se stabili dacă pavilionul cu pricina trebuie reparat sau dărîmat. Managerul unităţii, dr. Ioan Lazăr, a spsu în repetate rânduri că acest corp de clădire ar putea fi renovat dar să primească destinaţie de birouri, nicidecum de cazat şi tratat bolnavi. În locul acestei clădiri vechi si nesigure ar urma să se ridice un nou spital, iar obţinerea finanţării ar fi lucrul cel mai important pentru clădirea noului pavilion.

 

Geanina NICORESCU