Un nemțean, omul 2 din stat? / PSD îl pregăteşte pe Ioan Chelaru pentru şefia Senatului

chelaru

Învățat că în politică nu tot ce ți se promite ți se mai și oferă, senatorul nemțean Ioan Chelaru ar putea avea surpriza să se trezească titular al unei funcții la care, acum câteva săptămâni, nici nu ar fi visat: președintele Senatului.
Funcția respectivă este considerată, ca importanță, cea de a 2-a în stat și atunci când președintele țării este în imposibilitatea temporară de a-și exercita prerogativele, președintele senatului îi preia atribuțiile.
Oficial, PSD-ul se jură că nu vizează înlocuirea actualului președinte al Senatului, Crin Antonescu. Însă în condițiile în care PNL tocmai a trecut în Opoziție și Crin Antonescu a amenințat deja că va fi un adversar redutabil al Puterii, inclusiv prin inițierea de moțiuni de cenzură, nu este deloc greu de prevăzut că, la un moment dat, foștii tovarăși din USL ar putea să-l debarce din funcție.
Unul din numele vehiculate acum, neoficial, pentru o astfel de înlocuire este cel al senatorului nemțean Ioan Chelaru (actualmente, vicepreședinte al Senatului).
„Există o decizie politică a PSD, luată luni, în şedinţă (a Biroului Permanent Naţional al PSD – n.r.) în care s-a stabilit foarte clar că nu vom avea în vedere o schimbare a domnului Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului”, spune chiar Chelaru. Însă, de la decizia de luni până ieri, datele problemei începuseseră să se schimbe: “Sigur, după atitudinea de aseară (n.r. – luni seară), după modul în care domnul Crin Antonescu a vorbit despre PSD, despre Victor Ponta, despre cum ar trebui condusă România, o să se facă, probabil, o nouă analiză”.
Chelaru a apreciat că „modul în care se va conduce Senatul în lunile următoare este extrem de important” pentru proiectele asumate de PSD în Campania electorală.
Nu ar fi prima dată când numele lui Chelaru este legat pe posibila ocupare a unei funcții importante. Acum câteva săptămâni, sursele din PSD îl dădeau ca sigur pentru ocuparea unei funcții vacante la Curtea Constituțională dar… nu a fost să fie.
De asemenea, în momentul înființării Comisiei pentru Revizuirea Constituției, Chelaru era opțiunea PSD pentru funcția de președinte a acestei comisii. Însă a ajuns șef peste comisie Crin Antonescu, una din motivațiile nerostite official fiind cea de faptul că postura respectivă genera o anume vizibilitate media care îi prindea foarte bine celui care, la acel moment, era anunțat drept unicul candidat al USL la alegerile prezidențiale.
USL-ul este de câteva zile istorie, liberalii părăsesc – mai cu voie, mai fără voie – funcțiile ocupate și, în acest context, debarcarea lui Antonescu de la șefia Senatului pare o ipoteză mai mult decât plauzibilă. Rămâne de văzut dacă înlocuitorul său va fi senatorul Chelaru sau dacă, din nou, nemțeanul va fid oar variant necâștigătoare.

G. APETRII, D. VINCA