Un mort și cinci răniți după ce un autoturism s-a izbit violent de un microbuz, în Piatra Neamț

12/12/2016

*Cel ai probabil, șoferului de pe Dacie i s-a făcut rău la volan *Șoferul microbuzului a frânat cât a putut, dar n-a avut cum să evite mașina

 

Un bărbat de 59 de ani, din Piatra Neamț, a murit sâmbătă, 10 decembrie 2016, după ce i s-a făcut rău la volan și s-a izbit frontal cu mașina într-un microbuz plin cu oameni.

Accidentul s-a produs sâmbătă, la ora 11,30, pe drumul care duce de la podul Căprioara spre cartierul Văleni, lângă poligon. Acesta era și sensul de deplasare al autoturismului Dacia al cărui șofer, cel mai probabil, a suferit un infarct, iar mașina s-a izbit extrem de violent de microbuzul care mergea pe celălalt sens, plin cu călători, spre Piatra Neamț. Șoferul microbuzului a frânat puternic, dar n-a avut cum evita impactul cu mașina, care s-a oprit exact în dreptul șoferului. Șoferul microbuzului a scăpat fără răni, doar cu sperietura. În schimb, câțiva dintre pasageri au fost răniți ușor. Dacia a rulat și s-a oprit în microbuz fără ca șoferul să fi frânat vreun centimetru. Accidentul a fost observat de pompierii care făceau căutări în râul Bistrița după cadavrul celui care s-a aruncat în apă pe 17 noiembrie. Pompierii au fost cei care au sunat la 112.

La locul accidentului au ajuns rapid mai multe autospeciale ale salvatorilor și ale poliției, după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a activat codul roșu de intervenție. „Doi ofițeri și 10 subofițeri de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de salvare și transport victime multiple FRAP, un echipaj SMURD–TIM și un echipaj SMURD, precum și ambulanțe de la Serviciul județean de Ambulanță au intervenit la acest accident“, ne-a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Șoferul Daciei a fost scos dintre fiarele mașinii de militarii de descarcerare și a fost resuscitat, apoi transportat la spital. Din microbuz au fost preluate și duse la spital cinci persoane, rănite ușor, din fericire.

Mai multe echipaje de poliție rutieră și de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost mobilizate la acest accident, pentru salvarea răniților, asigurarea perimetrului și fluidizarea traficului, care a fost reluat după mai bine de o oră și jumătate. Polițiștii care au făcut cercetările la fața locului au stabilit că șoferul autoturismului a pierdut controlul direcției din cauză că i s-a făcut rău. „Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că, în timp ce un bărbat de 59 de ani, din Piatra Neamț, conducea un autoturism având direcția de mers pod Căprioara – cartierul Văleni, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un microbuz, în regim de transport persoane, care circula din sens invers și era condus de către un bărbat de 48 de ani, din Piatra Neamț. În urma impactului, conducătorul autoturismului a decedat, iar cinci pasageri aflați în microbuz au fost răniți și preluați imediat de echipele Inspectoratului pentru Situații de Urgență“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Șoferul microbuzului a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a fost negativ, iar polițiștii au verificat firma care execută transport public de persoane pe ruta cartier Văleni – cartier Sarata și nu au fost găsite nereguli, fiind sesizați și reprezentanții ISCTR despre producerea accidentului.

Din păcate, bărbatul de 59 de ani a murit la spital, urmând ca necropsia să clarifice cauza decesului, anchetatorii luând în calcul afecțiunile de care suferea. În cauză a fost deschis dosar penal pentru ucidere și vătămare corporală din culpă.

Cristina IORDACHE