Un miliard lei vechi amenzi în construcții, în două zile

itm nicolae harlea*O firmă este anchetată pentru muncă la negru, printre cei fără contract fiind și un adolescent

O amplă campanie derulată pe finalul lunii iulie de inspectorii de muncă la firmele din construcții a dus la constatarea și sancționarea a numeroase nereguli în domeniul muncii la negru și al normelor de protecția muncii.

În perioada 28-30 iulie 2016 au fost verificate 17 societăți comerciale, inclusiv la punctele de lucru. Inspectorii de muncă au găsit la o firmă un adolescent care lucra fără a-i fi fost încheiat contract individual, la fel și în cazul a 7 adulți, drept pentru care au fost sesizate organele de anchetă. „Au fost constatate 14 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și au fost dispuse 14 măsuri. S-au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, din care 4 amenzi contravenționale aplicate pentru munca fără forme legale, în cuantum de 90.000 lei și două sancțiuni contravenționale aplicate pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relațiilor de muncă, în cuantum de 300 de lei. Un angajator a primit la muncă 8 persoane, dintre care un minor, fără a încheia forme legale, astfel că a fost întocmită documentația pentru stabilirea infracțiunilor prevăzute de Codul muncii“, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

În cursul controalelor, inspectorii au găsit o serie de alte nereguli, cele mai grave fiind sancționate cu avertismente. Abaterile țin de neînregistrarea în REVISAL a contractelor individuale de muncă până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității de către salariat, neîncheierea contractelor individuale de muncă în formă scrisă, neacordarea salariului minim brut pe țară, lipsa dovezilor privind plata salariilor către toți salariații unității pentru perioada mai-iulie 2016, neacordarea repausului săptămânal, lipsa dovezii privind comunicarea atribuțiilor prevăzute în fișa postului către salariații îndreptățiți și a dovezii referitoare la informarea salariaților despre criteriile de evaluare a activității profesionale, netransmiterea la ITM a registrului general de evidență al salariaților, în format electronic, cuprinzând corecția erorilor, nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea sărbătorile legale în care nu se lucrează.

„Printre obiectivele acestei campanii, pe lângă identificarea angajatorilor care folosesc în muncă persoane fără forme legale, s-au aflat cele privind determinarea angajatorilor de a intra în legalitate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal copii și tineri în muncă, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor a prevederilor legale“, a precizat Nicolae Hârlea.

*Muncitori expuși la riscuri

Din cele 17 firme controlate, la 15 s-au găsit nereguli în ce privește aplicarea normelor de protecția muncii.

Ignorarea regulilor pune în primejdie viața și sănătatea angajaților (554 de salariați sunt în evidențele firmelor verificate), atâta vreme cât cele constatate de inspectorii de muncă sunt abateri grave. „În acțiunile de control au fost constatate, în principal, nerealizarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare, neutilizarea de către lucrători a echipamentului de protecție, utilizarea de echipamente de muncă necorespunzătoare, care nu sunt prevăzute cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară, platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări, neasigurarea schelelor mobile împotriva deplasărilor involuntare“, a spus oficialul ITM Neamț.

14 firme au fost sancționate cu 13 avertismente și două amenzi de 6.000 lei în total.

Printre scopurile controalelor au fost diminuarea consecințelor sociale și economice negative care decurg din nerespectarea prevederilor legale, montarea și utilizarea schelelor, desfășurarea activităților la înălțime pe schele sau alte echipamente de muncă adecvate.

Cristina IORDACHE