Un ”general” recunoaște: ”Este o mafie a manualelor”

* Viorel Stan salută ideea Ministerului Educației de a schimba manualele școlare, dar n-o vede prea rapid pusă în practică din cauza intereselor

Nou guvern, noi miniștri, vechi metehne. Înainte de a pleca din guvern, Ecaterina Andronescu a relansat o idee de-a ei, mai veche, privind necesitatea schimbării manualelor școlare. Remus Pricopie, care i-a succedat, a preluat din zbor inițiativa și a declarat c-o susține întru totul. Manualele trebuie schimbate. Cu asta sunt de acord inclusiv șefii Educației din teritoriu. Problema este cu interesele. Pentru prima dată, un oficial din domeniu pune degetul pe rană și recunoaște că există o mafie în domeniul alcătuirii și instituirii manualelor școlare. Viorel Stan, inspectorul general de la Neamț, salută inițiativa ministerului, dar n-o vede prea curând transpusă în practică din cauza intereselor mari. ”Un manual nu este o simplă carte, este o afacere foarte puternică. (…) Presupune un concurs de manuale. În primul rând, este o mafie a manualelor. Adică mafia autorilor de manuale.Se lansează concursul de oferte de manuale, programa și reperele tehnice. De exemplu, să aibă 100 de pagini, să aibă 20.000 de fotografii color, alb-negru… Condiții impuse de caietul de sarcini. Sunt care au manualul în sertar, dar el trebuie adaptat la cerințele ofertei. Apoi se formează o comisie națională de evaluatori de manuale, care evaluează, pe obiecte, manualul respectiv, care să respecte caietul de sarcini. După aceea, trebuie găsită tipografia, găsită editura și apoi se bagă la tipar. Aceste manuale vor fi adaptate pentru fiecare profil. Ministerul Educației va arăta care sunt manualele aprobate. E foarte bine venită această propunere”, a declarat Viorel Stan, adăugând că, din punctul său de vedere, ținând cont de ”mafia manualelor școlare”, mai devreme de un an nu există nicio șansă ca acestea să fie schimbate.

Pe de altă parte, mai pesimist pare a fi însuși ministrul Pricopie, care a spus  că ”procesul este de durată, în varianta cea mai optimistă vorbim de 6 ani”, întrucât manualele nu pot fi schimbate ”toate odată”. Potrivit aceluiași Remus Pricopie, la ora actuală, elevii învață după cărți vechi de 12 ani și, chiar dacă au mai fost revizuiri între timp, tot sunt depășite.