Un criminal nu mai vrea la puşcărie

12/02/2014

arest

 Vasile Şerban (34 de ani), un individ care execută pedeapsa de 9 ani închisoare pentru că şi-a omorât în bătaie iubita, vrea să iasă din puşcărie. El a făcut o solicitare Tribunalului Neamţ pentru ca magistraţii să analizeze dacă nu cumva i-ar putea aplica în schimb arestul la domiciliu sau măcar o pedeapsă mai mică.

Anul trecut el a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru omor întrucât a recunoscut fapta. În septembrie 2012, femeia cu care convieţuia a murit în urma celei de-a doua bătaie primită în mai puţin de o săptămână de la iubitul ei. Gheorghiţa (36 de ani), din Icuşeşti, avea patru copii din relaţiile anterioare şi îl primise în casă de vreun an pe cel care avea s-o omoare. Individul tocmai fusese eliberat din penitenciar şi ajunsese rapid cunoscut în sat drept beţiv, scandalagiu şi bătăuş.

Înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri penale, la nivelul penitenciarelor s-au constituit comisii care au analizat cazurile de condamnaţi care ar putea beneficia de noile prevederi şi au înaintat instanţelor aceste cazuri. Vasile Şerban este unul din cei respinşi şi acum a decis să-şi încerce norocul la tribunalul care l-a condamnat. Competenţa de soluţionare a acestor cereri aparţine instanţei din raza teritorială a penitenciarului în care condamnatul îşi execută sentinţa. Aşa a fost cazul lui Alois Minuţ, din Săbăoani, un alt condamnat pentru că şi-a ucis soţia cu o rangă. El a făcut contestaţie la tribunal, iar ieri instanţa a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bacău. În august anul trecut el a fost condamnat la 11 ani de închisoare de Curtea de Apel bacău.

Cristina IORDACHE