* Un alt elev de la Şcoala Generală „Nicu Albu”, va da examenul în spital
Absolvenţii claselor a VIII-a din judeţul Neamţ susţin, astăzi, proba scrisă la Limba şi literatura română. Aceştia trebuie să fie în clase până la ora 8.30, iar începând cu ora 9, timp de două ore, vor fi în examen. În judeţul Neamţ, potrivit inspectorului general şcolar adjunct Elena Laiu, vor fi două cazuri deosebite pentru care au fost solicitate comisii speciale. Este vorba despre un copil fără mâini, din Poiana Teiului, care va trebui să dicteze lucrarea pentru că, evident, nu o poate scrie singur, şi despre un elev bolnav, al Şcolii „Nicu Albu”, aflat pe un pat de spital, şi care a insistat să susţină examenul de Evaluare Naţională.
Liviu-Daniel Tărâţă (foto), băiatul fără mâini din Poiana Teiului, s-a electrocutat la transformatorul electric din curtea bunicilor, la 27 noiembrie 2009. Atunci, se juca cu mingea şi ţine minte doar că a fost izbit violent de pământ de o descărcare electrică. Intervenţia medicilor de la Piatra Neamţ şi, apoi, de la Iaşi nu i-au mai putut salva mâinile, care i-au fost amputate de lângă umeri.
Pentru al treilea an consecutiv, elevii vor susţine probele de Evaluare în clase supravegheate video. În cazul nefericit în care vor fi depistaţi cu telefoane ori copiuţe de orice fel, vor fi eliminaţi din examen. Absolvenţii vor sta câte unul în bancă, în ordine alfabetică, şi foarte important de menţionat este că vor trebui să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru desene vor folosi numai creion negru.
Proba scrisă la matemativă va fi susţinută în ziua de 25 iunie, iar afişarea rezultatelor se va face pe 27 iunie. În aceeaşi zi, între orele 16-20 vor putea fi depuse contestaţii. Acestea vor fi rezolvate în intervalul 28-30 iunie, iar pe 1 iulie vor fi făcute publice rezultatele finale după contestaţii.
Evaluarea Naţională se desfăşoară într-o singură sesiune, aşa încât, atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea Naţională fără impunerea vreunei taxe. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare clasă, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea semnată. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi cere părăsirea temporară a sălii, acesta este însoţit de unul dintre asistenţi, până la revenirea în sală. Din păcate, însă, nici măcar în asemenea situaţie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
În cazul în care elevii doresc să corecteze o greşeală, trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit, cu o linie. Asta pentru a nu fi lăsat loc de interpretări, mai exact să nu se considere lucrarea însemnată pentru recunoaştere. În timpul derulării examenului, asistenţii nu au voie să le dea elevilor nicio indicaţie referitoare la rezolvarea subiectelor, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectele. Unul dintre asistenţi trebuie să stea în faţa clasei, celălalt în spatele clasei, fără a avea alte preocupări în afara supravegherii.
Părinţii elevilor care susţin examenele de Evaluare Naţională pot cere comisiei judeţene de organizare să vadă lucrarea propriului copil, dar numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii. Cu toate acestea, părinţii nu pot solicita, ulterior, reevaluarea sau modificarea notelor acordate lucrării.
Geanina NICORESCU