Un consilier local decimează pădurea din Ceahlău

* Lângă pensiunea Vânătorul a ”răsărit” un drum forestier

* Limitatorul de înălţime de pe axial este ocolit, cu graţie, de camioane

* ”Şi la noi pădurea e pe ultima sută de metri”, zice primarul Coroamă

Deşi la Grinţieş încă nu s-au stins ecourile anchetei pe mafia lemnului, în comuna învecinată , Ceahlău, se munceşte la pădure cu un elan demn de scopuri mai bune. Chiar între Crăciun şi Anul Nou, când tot omul afumă cârnaţii şi face cozonaci, în dreptul pensiunii Vânătorul a început să ”răsară” un drum forestier. Pleacă direct din drumul judeţean şi înaintează, sute de metri, în inima pădurii. Localnicii cu spirit civic au făcut poze şi ni le-au trimis, însoţite de un text care ar putea fi haios, dacă nu ar dezvălui o realitate tristă: ”Maistrul (de exploatare) Vasile Ciucanu (consilier CL Ceahlău) şi un oarecare domn Nistor, de profesie gaterist în Bistricioara, au început construcţia unui drum forestier, chiar lângă staţiunea Durău, sub pensiunea Vânătorul. ”Artera” înaintează în pădure câteva sute de metri. Şi fiindcă pădurea nu prea e de acord cu ”proiectul”, de ea se ocupă buldozerele. Copacii sunt extraşi pe un drum ocolitor, câteva sute de metri mai jos, iar cioatele dispar ca prin farmec, graţie buldotancului cu lamă de oţel. Cum probabil studiul geo nu a ridicat nici o problemă pentru şoseaua judeţeană şi nici pentru pensiunea de deasupra, stimabilii exploatatori nu merită decât felicitări pentru iniţiativa creării de infrastructură turistică. Asta pentru că gura lumii zice că după dispariţia pădurii, în zona terminală a drumului din defunctul fond forestier, vor apărea un camping şi câteva vile”.

Teoretic, pentru o astfel de ”trebuşoară” trebuie un teanc de aprobări şi autorizaţii. Cătălin Diaconu, comisar şef al Gărzii de Mediu Neamţ ne-a înşirat câteva: „Dacă este vorba de o activitate, atunci titularul activităţii trebuie să obţină autorizaţie de mediu, iar dacă este vorba despre construirea unui obiectiv atunci este vorba de un acord sau un aviz de mediu, la care se mai adaugă un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construire care se solicită de la primărie, nemaivorbind de aprobarea Direcţiei Silvice în cazul unui teren cu vegetaţie forestieră”.

Dumitru Coroamă, primarul de Ceahlău, ne-a confirmat că pădurea aparţine consilierului local Vasile Ciucanu, care nu avea pe unde să tragă copacii la vale: ”De mai bine de o săptămână, acolo s-a făcut un drum de tractor. Eu ştiu că dl. Ciucanu are aprobarea Ocolului Silvic Poiana Teiului, dar eu nu am competenţa să mă duc în pădurea omului să văd ce şi cât taie. Oricum s-a ajuns şi la noi pe ultima sută de metri cu pădurile. Mai avem de retrocedat şi nu mai este de unde”.

Pădurea din comuna Ceahlău, atât cât mai este, are traseul pe axial, un drum decretat ca fiind închis circulaţiei publice. De câţiva ani, Consiliul Judeţean a montat un limitator de înălţime, cu dublu scop: oprirea jafului din păduri (camioanele nu încap pe sub limitator) şi păstrarea în stare bună a asfaltului. Pe vremea lui Vasile Pruteanu, limitatorul a rămas cu cei doi stâlpi laterali, pe motiv că ocolul silvic avea exploatare în zonă şi nu putea scoate lemnul. Culiţă Târâţă a spus ”stop” şi a ordonat montarea limitatorului. Ceea ce s-a şi făcut. Odată cu drumeagul ”ocolitor”, croit în nici un ceas de un utilaj adus la timp de localnici. ”Oamenii chiar nu au pe unde trece cu lemnul, ce puteau să facă?”, se întreabă primarul de Ceahlău. ”Ştiu că merg camioanele pe lângă limitator, dar aşa a fost din toate timpurile. Mergem cu Dumnezeu înainte!”. Sau uşurel, pe ocolite, când ne împinge nevoia!