Un câştig rapid prin amanetarea bijuteriilor vă poate păgubi

amanetApăsaţi de lipsuri financiare, tot mai mulţi nemţeni apelează la cea mai rapidă formă de împrumut, prin amanetarea bijuteriilor. Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ atrag, însă, atenţia asupra termenilor contractuali.

În primul rând, trebuie ştiut că aceste case de amanet au comisioane diferite, evaluări diferite, condiţii de amanetare diverse. Pentru a nu vă pierde bunul în necunoştinţă de cauză, citiţi foarte bine contractul de amanet, să ştiţi care este comisionul perceput pe zi, durata minimă şi durata maximă a acestuia, condiţiile de prelungire a contractului de amanet şi eventuala perioadă de graţie, perioadă în care obiectele amanetate nu sunt vândute după expirarea scadenţei. Iar dacă doriţi să vă recuperaţi bunurile mai repede, să fie prevăzute în contract posibilităţi de plată înainte de termen şi recalculare a comisionului în funcţie de perioada scursă din momentul încheierii contractului.

” Lipsa de informaţie poate aduce destule prejudicii ! Înainte de a se prezenta cu obiectele la o casă de amanet pentru a solicita un împrumut, consumatorul ar trebui să ştie greutatea corectă a obiectului sau obiectelor din metal preţios pe care doreşte să le amaneteze, numărul corect de carate dacă este vorba despre aur, iar dacă obiectul respectiv are montate pietre preţioase să ştie care este calitatea acestora. Trebuie ştiută şi starea acelui obiect, respectiv dacă prezintă sau nu defecte, pentru a le putea recunoaşte la momentul ridicării obiectului după expirarea contractului de amanet. Pentru monede, titlul este acela indicat în cataloagele numismatice. Dacă nu are astfel de informaţii despre obiectul sau obiectele care urmează a fi depuse la amanet ar trebui, pentru a evita orice nemulţumiri ulterioare, să se prezinte la unul din ghişeele Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley, din Bucureşti sau cele 20 de locaţii din teritoriu, şi să solicite un buletin de expertizare/ de analiză atât pentru metal cât şi pentru pietre dacă este cazul. Pentru lucrările dentare, precum şi pentru topituri, sârme sau tăbliţe şi pentru obiectele cu titlul mai mare de 750‰ un astfel de buletin este indispensabil pentru a obţine un preţ corect”, au subliniat comisarii pentru protecţia consumatorilor, printr-un comunicat de presă.

În condiţiile în care consumatorul prezintă la amanet un obiect achiziţionat de curând, al cărui preţ îi este foarte bine cunoscut, trebuie să ştie că suma pe care o va primi, la amanetarea acestuia, este sub preţul de achiziţie plătit.

Geanina NICORESCU