Un băiat instituționalizat s-a înecat canalul Bistriței

inec * Copilui de 13 ani a fost scos din apă de scafandrii pietreni * s-a încercat resuscitarea, dar la spital băiatul a murit *Mai multe anchete vor elucida cum a ajuns să fugă din centrul „Alexandru Roșca“ în noaptea de joi spre vineri

Un tragic accident a făcut ca viața unui copil să se piardă în apele Bistriței canalizate. Vineri, în jurul orei 9, un bărbat care se deplasa cu mașina spre Hidrocentrala Stejaru a văzut pe malul canalului Bistriței, în zona podului CFR, un băiat care se agita și a coborât să vadă despre ce e vorba. Când a aflat că în apă este un alt băiat care s-a înecat, bărbatul a sunat imediat la 112.

În scurt timp la fața locului au ajuns  mai multe echipaje de pompieri cu bărcile. „La fața locului s-au deplasat trei ofițeri și opt subofițeri, dintre care trei pompieri-scafandri, cu două autospeciale și două bărci pneumatice. Militarii au efectuat operațiuni de căutare până în jurul orei 11, când au scos trupul băiatului din apă“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Imediat echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a efectuat manevre de resuscitare, iar apoi transportat, în jurul orei 12,50, la UPU Piatra Neamț. Aici, în ciuda intervențiilor medicilor, copilul a fost declarat decedat.

*,,Vasile Alexa era un copil liniștit care a sfârșit tragic“

Băiatul care s-a înecat era la Stejaru, vineri dimineață, împreună cu un alt coleg. Amândoi sunt instituționalizați la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă (CSEI) „Alexandru Roșca“ din Piatra Neamț, în urma unor anchete sociale distincte în urma cărora s-a decis preluarea lor în centre de specialitate.

Vasile Alexa, de 13 ani, era din comuna Ion Creangă și a ajuns în centrul „Alexandru Roșca“ în septembrie 2013, împreună cu alți frați, în timp ce alții au rămas acasă, în familia cu probleme.

Vestea tragediei a ajuns ieri după prânz la cunoștința conducerii Centrului Şcolar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ din Piatra Neamț, care a convocat în ședință pe membrii comisiei de disciplină și personalul de serviciu din ziua precedentă. „Este o tragedie și am demarat o anchetă în acest sens“, declară Mihaela Romano, directoarea interimară a centrului. „Din păcate, Vasile Alexa era un copil liniștit, nu am avut niciodată probleme cu el, aceasta este prima și din păcate ultima situație. Am înțeles că a fost un incident, joi, 27 august. La ora 22,30, Cătălin Ciorhan și Vasile Alexa au vrut să fugă din centru și au spart un geam de la vestiar, paznicul a sunat imediat la 112. A fost poliția, au luat amprente, dar se pare că ei au fugit printr-un geam de la cantină, au fost polițiștii și azi dimineață, este anchetă în curs. Facem și noi ancheta noastră, am convocat comisia de disciplină, a fost adus și Cătălin Ciorhan, o să-l audiem și pe el. Dar nu-mi explic cum au ieșit, probabil Vasile Alexa a fost forțat, el era un copil liniștit, dar Cătălin Ciorhan este un copil cu grve probleme de comportament“, mai spune directoarea CSEI „Alexandru Roșca“.

Cătălin Ciorhan, 13 ani, a fost instituționalizat în martie 2012 tot din cauza condițiilor familiale, dar nu numai, din câte se pare.

Ancheta CSEI va elucida împrejurările fugii lor în noapte, directoarea precizând că va pune la dispoziția opiniei publice concluziile la care se va ajunge.

Între timp, Poliția Neamț a deschis la rându-i un dosar penal de moarte suspectă. „Cadavrul a fost dus la morgă pentru necropsie, așteptăm rezultatul pentru a se stabili apoi în cadrul cercetărilor din dosarul de moarte suspectă ce măsuri se impun“, a spus subcomisarul Constantin Irina, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Un incident oarecum asemănător s-a petrecut acum doi ani, când un băiat de 16 ani s-a înecat tot în canalul Bistriței, în timp ce era în excursie cu alți colegi aflați în grija unei fundații umanitare. Erau însoțiți de un angajat al organizației care nici el nu știa să înoate. Cadavrul a fost scos de Bistrița la suprafață după două săptămâni de căutări cu scafandrii și bărcile ISU Neamț.

Numeroasele vieți sacrificate în canalul hidro-energetic nu au convins până acum pe nimeni să determine remontarera scărilor de salvare pe malurile betonate, lunecoase și abrupte și să împrejmuiască cu gard zonele periculoase.

Cristina Iordache