Un apel fals la 112 poate costa o viaţă

telefon mobil in mana

*Două treimi din apeluri sunt false

Nemţenii sună la 112 când e vreo urgenţă de viaţă şi de moarte, dar mai ales şi mai grav de cele mai multe ori o fac degeaba. Fie nu realizează amploarea faptului în sine, fie nu cunosc care sunt urgenţele pentru care există apelul gratuit la 112, fie abuzează. Asta o dovedesc cifrele apelurilor stocate de administratorul sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi într-o analiză a datelor se ajunge la o situaţie îngrijorătoare. „Potrivit statisticilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 70% din telefoanele date la 112 nu sunt urgenţe” spune colonelul dr. Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS.

Nunai în luna septembrie, în Neamţ, din totalul celor aproape 32.400 de apeluri făcute de cetăţeni la 112, doar 11.300 au fost urgenţe. Asta înseamnă că două treimi dintre apeluri au fost false, ceea ce este foarte mult, mai ales dacă ţinem cont de faptul că lucrurile se repetă lună de lună, cu diferenţe nesemnificative. Accesul copiilor la telefoanele mobile este doar una din cauzele unui atât de mare număr de apeluri false, ceea ce, spun specialiştii, denotă mai degrabă abuzul în apelarea la 112 ori de câte ori oamenii îţi închipuie că problema lor este urgentă. „Cetăţenii sunt rugaţi să sune la Numărul Unic 112 doar dacă au o urgenţă. Nu apelaţi 112 pentru a vă informa despre evenimente care se petrec în localitatea dumneavoastră. În aceste cazuri îngreunaţi preluarea apelurilor de urgenţă şi puneţi în pericol viaţa unor persoane care chiar au nevoie de ajutor”, mai spune purtătorul de cuvînt.

Dacă ne întoarcem la datele lunii septembrie, observăm că apelurile justificate la Ambulanţă (6.078) şi la Pompieri (1.888) sunt într-adevăr cele mai multe din total, aproape 8.000 din peste 11.000. Iar în măsura în care viaţa semenilor nu este importantă în viziunea unora dintre noi, este bine de ştiut că apelarea falsă sau abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Cristina IORDACHE