Un alt USD (că a mai fost și prin 1996) / Liderii nemțeni PSD, UNPR, PC – pregătiți pentru europarlamentare

„Pupătura” de la București, dintre PSD, UNPR și PC nu pare să creeze probleme suplimentare pe scena politică nemțeană. În ciuda animozităților mai vechi dintre Ionel Arsene și Culiță Tărâță, cei doi lideri nemțeni de la PSD și UNPR nu au dat niciun semn că ar fi deranjați de această alianță electorală. Nici liderul PC Neamț, Mihai Constantin nu are a comenta ceva împotriva noii alianțe nășite de Victor Ponta, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, astfel că este de așteptat ca sigla comună sub care vor candida aceste trei formațiuni politice să obțină și la Neamț un scor considerabil.
”USD Neamț va funcționa conform protocolului de la centru. Sper și sunt sigur că vom obține un scor bun la europarlamentare pe Neamț. Membrii și simpatizanții PSD sunt pregătiți de această confruntare, sper că la fel este situația și la partenerii noștri din UNPR și PC”, a declarat liderul PSD Neamț, deputatul Ionel Arsene.
Și Culiță Tărâță este la fel de încrezător în activitatea noii alianțe politice: „Evident că ne vom face treaba și vom colabora cu colegii de la PSD și de la PC”.
Candidatura în alianță nu se potrivește cu dorința exprimată anterior, public, de liderul PC Neamț, ca această formațiune politică să-și testeze capacitatea electorală, solo, la europarlamentare. Mihai Constantin a fost unul dintre liderii județeni care în cadrul Biroului Permanent Național PC s-a pronunțat pentru un ”extemporal” solitar în fața electoratului. Conducerea și majoritatea au decis altfel, așa că, acum, liderul PC Neamț va trage și el cu toate forțele la căruța comună USD. ”Democrația presupune libertatea de opinie dar și respectul deciziei majorității. Eu am vrut într-un fel, s-a hotărât altfel. Asta e, nu am nimic împotrivă și, deja, la nivelul județului Neamț am și demarat o acțiune de reactivare a organizațiilor locale”, a spus unicul consilier județean conservator.
Pentru nemțenii cu ținere de minte, denumirea alianței care reunește pe social-democrați, progresiști și conservatori nu este o noutate. Aceeași siglă – USD – reunea la alegerile generale din 1996, candidații a două partide care, de asemenea, formaseră o alianță fix cu același nume (Uniunea Social Democrată): Partidul Democrat (condus, pe atunci, de Petre Roman) și Partidul Social Democrat din România (atenție, PSDR, nu PDSR).
Dacă despre PD își amintește mai toată lumea cum a fost format din fostul FSN (din care se rupsese aripa Iliescu, devenită, ulterior PDSR), probabil că mai puțini sunt cei care rețin că PSDR a fost primul partid declarat social-democrat înființat după 1990. PSDR s-a declarat continuator al social-democrației românești interbelice. Beneficiind de legitimitate istorică, PSDR nu a reusit, însă, să obțină și o legitimitate electorala aptă de a-l face sa exercite o influență semnificativă asupra actului de guvernare. Dupa o alianță temporară cu CDR, PSDR s-a aliat cu PD în vederea participării la alegerile parlamentare din 1996. Noua alianță, Uniunea Social Democrata a participat la guvernare în cadrul coaliției CDR-USD-UDMR, dar existența sa a fost de scurtă durata. După eșecul acestei guvernări, dezamăgit de colaborarea cu PD și confruntat cu riscul de a nu mai intra în Parlament, PSDR a decis în 2001 fuziunea cu PDSR si formarea Partidului Social-Democrat (PSD).

Daniel VINCA