Ultimele zile de înscrieri la Concursul de debut organizat de Editura Cartea Românească

Premiul constă în publicarea volumului câștigător și lansarea acestuia în cadrul Târgului Internațional de carte Bookfest 2016

Mai sunt doar câteva zile în care autorii nemțeni se pot înscrie la Concursul anual de debut organizat de Editura Cartea Românească, ediția 2015. Înscrierile se fac până pe data de 15 decembrie, la secțiunile de poezie și proză. Manuscrisele de poezie trebuie să cuprindă minimum 50 de pagini, iar cele de proză minimum 150.000 de semne.

Rezultatul concursului va fi anunțat în prima parte a lunii martie, lucrările declarate câștigătoare urmând a fi publicate. Sunt acceptate și manuscrise ale autorilor care au fost incluși anterior în antologii sau au publicat în volume colective. Premiul constă în publicarea volumului și lansarea acestuia în cadrul Târgului Internațional de carte Bookfest 2016.
Manuscrisele înscrise în concurs vor fi atașate unui e-mail, creat cu această ocazie. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărții. Exemplu: orazero@yahoo.com etc. Adresa de e-mail și manuscrisul atașat nu vor conține numele concurentului, cazul contrar ducând la descalificare.
Dacă nu se va folosi e-mailul, manuscrisele nu vor fi trimise prin poștă, ci doar depuse direct la sediul editurii: Calea Victoriei nr. 133, intrarea prin strada Sfinții Voievozi nr. 61, etaj 2, marțea sau joia, între orele 10-14. Plicul va purta mențiunea „Pentru Concursul de debut al Editurii Cartea Românească“. Va fi specificată secțiunea la care autorul participă. Pe plic nu va fi înscris numele expeditorului, în locul acestuia scriindu-se un motto. În interior se va introduce un al doilea plic sigilat (cu același motto), care va conține CV-ul autorului și datele de contact.
Manuscrisele nepublicate nu se înapoiază. Relații suplimentare pot fi obținute la tel.: 021/319.65.99// 0723/691384 sau prin email, la adresa: ecr@cartearomaneasca.ro și cartearomaneasca@gmail.com. Manuscrisele vor fi trimise la ambele adrese de mail.

Premiile anterioare: „Fotograful Curții Regale“ și „Noaptea de gardă“

La ediția din 2014, la Concursul de debut al Editurii Cartea Românească au participat 98 de manuscrise, la secțiunile Proză – 60 de manuscrise, Poezie – 36 de manuscrise și Critică/Istorie Literară/Eseu – două manuscrise.
În urma jurizării, au fost acordate două premii, unul la secțiunea Proză și unul la secțiunea Poezie. Premiul de debut la secțiunea Proză a revenit romanului „Fotograful Curții Regale“, de Simona Antonescu, iar Premiul de debut la secțiunea Poezie, a revenit volumului „Noaptea de gardă“, de Ionelia Cristea.
Volumele au fost lansate la Salonul Internațional de carte Bookfest, care a avut loc în perioada 20 – 24 mai 2015, la București.

Cea mai veche editură

Fondată în 1919, sub deviza „Promovarea scrisului românesc“, Editura Cartea Românească este cea mai veche casă editorială din România. Desființată în 1948 de primele epurări comuniste, Cartea Românească a fost reînființată în anul 1970, ca editură a Uniunii Scriitorilor, sub conducerea și patronajul literar al lui Marin Preda, care i-a rămas director până la moartea sa, din anul 1980. Până în 1989 a dominat piața culturală românească, publicând peste 5.000 de titluri, într-un tiraj total de peste 10 milioane de exemplare. După Marin Preda, la conducerea editurii au urmat romancierul George Bălăiță și scriitoarea Magdalena Popescu Bedrosian. Din anul 1996 și până în 2005, directorul editurii a fost criticul literar Dan Cristea. În mai 2005, Cartea Românească a trecut în proprietatea editurii ieșene Polirom.

Irina NASTASIU