Ultima ședință a prefectului Angheluță / Birocrația pentru subvențiile din agricultură, în dezbatere la Prefectură

 

Prefectul județului din prima parte a zilei de ieri, Ioan Vlad Angheluță, a participat miercuri 2 martie, la ședința de instruire pentru clarificarea tuturor problemelor privind aprobarea formularului – tip al cererii unice de plată pentru anul 2016, probleme legate de aplicarea OUG nr. 3/2015, OMADR nr. 234/2016 și a OMADR. nr. 249/2016. În comunicatul de presă emis de Prefectură s-a precizat, în mod eronat, că ar fi fost deja data de 3 martie, ceea ce s-ar putea să îi fi purtat ghinion lui Angheluță. În ședința Guvernului care s-a desfășurat cam în același timp, premierul a luat decizia de a-l schimba din funcție.

Conform comunicatului citat, APIA, Centrul județean Neamț a solicitat sprijinul instituției Prefectului pentru convocarea întâlniri, având în vedere:

– Declanșarea Campaniei de primire cereri unice (suprafață și zootehnie) din data de 01.03.2016, în cele 8 centre locale arondate celor 84 de unități administrativ-teritoriale din județul Neamț;

– necesitatea implicării în sprijinirea fermierilor nemțeni, a autorităților publice locale (respectiv: primari, secretari, agenți agricoli) pe de o parte și a medicilor veterinari pe de altă parte, în sensul eliberării de adeverințe și a altor înscrisuri necesare la depunerea cererii.

În cadrul instruirii a fost prezentat OMADR nr. 234/2016 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, precum și a condițiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, și pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condițiilor specifice și a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu și zone defavorizate.

„Solicit tuturor primarilor unităților administrativ-teritoriale să sprijine fermierii pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai fluent. Este foarte important ca instituțiile care emit documente necesare fermierilor la depunerea cererii (primari, secretari, agenți agricoli și medici veterinari) să se mobilizeze în sprijinul fermierilor. Perioada de depunere a documentelor este 1 martie – 15 mai a.c. și este de subliniat faptul că subvențiile intră direct în contul fermierilor“, a spus încă prefectul Ioan Vlad Angheluță în cadrul întâlnirii.