*Avertizarea este lansată de Asociația Pro Consumatori
Uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt pro-cancerigene, pro-reumatice și pro-inflamatorii atunci când sunt folosite la temperaturi de peste 180 grade Celsius! Aceasta este avertizarea lansată de specialiștii din cadrul Asociației Pro Consumatori (APC). De asemenea, nemțenii trebuie să știe că la numai 9% dintre uleiurile rafinate de floarea soarelui analizate de APC se menționează pe etichetă temperatura recomandată pentru prăjire – maxim 180 grade Celsius.
La 45% dintre uleiurile rafinate de floarea soarelui analizate declarația nutrițională induce în eroare consumatorul.
Specialiștii APC atrag atenția consumatorilor că uleiul rafinat de floarea soarelui face parte din categoria uleiurilor omega 6, care la temperaturi mai mari de 170 de grade Celsius eliberează substanțe cancerigene, precum acroleina și acrilamida. Uleiul rafinat de floarea soarelui, pe lângă faptul că este sensibil termic, este sensibil și la lumină, aspect recunoscut și de către producători prin mențiunea afișată pe etichetă „A se păstra la loc uscat, răcoros și ferit de lumină“. Cu toate acestea, uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt ambalate în sticle de plastic transparente, iar în spațiile de comercializare sunt expuse la lumina artificială puternică, fapt ce conduce la declanșarea unor procese oxidative în ambalajele respective și implicit, la o denaturare a uleiurilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii noiembrie anul curent, 22 de sortimente de uleiuri rafinate de floarea soarelui, 12 sortimente de alte tipuri de uleiuri (ulei din sâmburi de struguri, ulei de porumb, ulei de palmier, ulei de floarea soarelui cu aromă de unt, ulei din soia, ulei rafinat din rapiță, ulei din turte de măsline, ulei de măsline extra virgin, ulei din floarea soarelui obținut prin presare la rece, ulei de arahide, ulei de orez, ulei din amestec de floarea soarelui și rapiță) din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) și a analizat etichetele a 32 de sortimente de uleiuri vegetale (ulei din semințe de in, ulei din semințe de cânepă, ulei de soia, ulei de măsline extra virgin, mix de uleiuri vegetale, ulei de migdale, ulei nucă de cocos ) în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește destinația atribuită acestor uleiuri de către unii consumatori și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor generate de folosirea neadecvată a acestora, fără a ține seama de ponderea celor trei tipuri de grăsimi (acizi grași saturați, acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați) care intră în compoziția chimică a unui ulei vegetal și de mențiunile anumitor producători în legătură cu destinația acestora.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Analizând declarația nutrițională a celor 22 de uleiuri rafinate de floare soarelui s-au constatat următoarele: la 45% dintre uleiurile analizate declarația nutrițională induce în eroare consumatorul prin unitatea de măsură folosită pentru raportarea tipurilor de grăsimi din compoziția uleiurilor și anume 100 de grame produs, unitate de măsură care nu este specifică pentru exprimarea masei unui lichid, având în vedere faptul ca pe eticheta acestor produse cantitatea netă din fiecare sticlă este cuantificată cu ajutorul litrului; la 45% dintre uleiurile analizate producătorii declară pe eticheta nutrițională aferentă tipului de ulei comercializat numai cantitatea de grăsimi saturate, este adevărat că legislația în vigoare nu-i obligă să declare și cantitatea de grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Totuși, ceilalți producători, pentru o mai bună informare a consumatorilor, declară conținutul în aceste tipuri de grăsimi.
Geanina NICORESCU