Varza ocupă locul al doilea din totalul suprafeţelor cultivate cu legume, ţara noastră regăsindu-se în primii zece producători mondiali ai acestei legume, cu o producţie anuală de peste un milion de tone. În județul Neamț legumele de câmp ocupă anual, în medie, cam 4700 hectare, din care ponderea o deține varza.
O cultură de varză poate fi o oportunitate inclusiv pentru agricultorii care au terenuri mai slabe calitativ din punct de vedere al permeabilităţii solului, aceasta deoarece majoritatea seminţelor de varză pot fi cultivate pe terenuri cu structuri mai degrabă argiloase sau luto-nisipoase. Un asemenea teren face ca filtrarea apei să se producă mai greu, însă pentru semniţele de varză acest lucru reprezintă mai degrabă un avantaj. Este bine cunoscut faptul că varza are nevoie de o irigare cât mai bună, fiind o legumă consumatoare de apă.
În prezent, există 31 de soiuri de varză albă şi două de varză roşie omologate. În funcţie de perioada de vegetaţie, soiurile de varză se împart în trei grupe: culturile de varză timpurii, cele de vară, culturile verzei de toamnă, precum şi cele extra-timpurii.
Cultivatorii de varză au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile, prin proiectele derulate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, dacă se încadrează în condiţiile de eligibilitate impuse în domeniul legumiculturii. Banii europeni se dau pentru investiții în ferme, tinerilor legumicultori care preiau șefia unei ferme, precum și pentru dezvoltarea fermelor mici și orientarea lor spre producţia de piață.
Tina CONDREA