Uăi, ti pup pi gurî!

14/04/2017

Vorbesc despre Viorel TUDOSE, un gazetar adevărat al acestui județ. Mai rar așa om. Mai rar așa gazetar de talia lui, la „Ceahlăul“, un ziar care reprezintă acest județ. E de aici. Dați-mi alte nume, alte sigle, le mănânc pe o felie de pâine. „Ceahlăul“ este numele ziarului nemțean. Și îmi aduc aminte cum Viorel Tudose mi-a povestit cum a cumpărat el ziarul și simbolul acesta, imediat după revoluție, sau cum s-ar numi ea. Cu banii în buzunarele de la spatele pantalonilor, într-un closet, într-un minister de la București. Așa s-a cumpărat „Ceahlăul“, așa au ajuns Viorel și prietenii lui mai curajoși proprietarii de drept ai ziarului. Riscând. Și au continuat tradiția unui ziar care a însemnat viața lor.

Recunosc faptul că mi-e dor de acest om. Înalt, spătos, leonin, nemțean din cap până-n picioare, cu un umor de clasă. O figură, un exemplar unic, un gazetar de primă mână. Mai rar așa om. Mai rar așa gazetar dedicat gazetăriei adevărate.
Iar titlul, acesta: „Uăi, ti pup pi gurî!“, dincolo de conotații care nu-și au rostul, este o expresie pe care o folosea Viorel Tudose la telefon, îl dădea pe speaker, să auzim amândoi. Și nu vorbea cu un oarecare, ci cu ștabi mari din județ, îi tutuia, le freca ridichea, obținea niște profituri pentru ziar și pentru oamenii lui din redacție, apoi le spunea, la final: „Uăi, ti pup pi gurî!“. Și, ca final, dădea un șpriț pe chestia respectivă, rezolvată telefonic. Gazetar, gazetar.
Ne-a părăsit în luna aprilie 2013. Mi-am adus aminte de el.

Cristian TIMOFTE