Turneu de lansare al scriitorului Adrian Alui Gheorghe: Luna Zadar, romanul unui rebel fără cauză

adrianScriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe a început turneul de lansare a celui mai recent roman al său, „Luna Zadar“, prezentat, pe scurt, la ediția din luna septembrie a Târgului de Carte de la Piatra Neamț.

Romanul va fi lansat în mai multe orașe din țară – Cluj, Timișoara,Sibiu, Iași, București și la târgurile de carte organizate în marile orașe.

Turneul începe pe 8 octombrie, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania, în Piața Unirii din Cluj Napoca, eveniment la care mai participă, alături de autor, Marta Petreu și Ovidiu Pecican.

„«Luna Zadar», trebuie să mărturisesc – spune scriitorul –, e o carte care m-a scris ea pe mine, m-a târât pe pagină, cuvânt cu cuvânt, rând după rând. După ce am scris prima frază, povestea a curs de la sine, ca și cum cuvintele ar fi știut ele mai bine ce au de spus. Cea mai abstractă și incredibilă și aiuritoare ficțiune este de fapt autobiografie în forma cea mai distilată. Dar autobiografie! Cititorul care va avea curiozitatea, curajul, puterea de a duce la capăt această carte va deveni automat, în virtutea faptului că știe prea multe lucruri despre mine, fratele meu. De asta îngân și eu cu Baudelaire: «Hypocritelecteur, monsemblable, monfrère!»“.

Despre acest roman, Marius Miheț scria:„«Luna Zadar» este romanul unui rebel fără cauză, care trăiește într-o lume-azil, fără limite, globalizată. Albert, un melancolic paradoxal, transformă dramaticul în fantasmagorii, sperând cu patimă ca doar delirul cuvintelor poate înlocui viața. Adrian Alui Gheorghe experimentează poetic și teatral deopotrivă, în doze bine echilibrate stilistic, schimbând macazul absurdist cu cel istoric și invers, caută să convertească transa în tristețe și iubirea în aventura picarescă. Sub semnul unui Kafka superstar, niște specialiști ai nimicului dau o șansă vieții aflând un antidot în ficțiunile spontane care se substituie realității. De la arhivele Securității la fauna interlopă iugoslavă, din oglinzile expatriatului la cele ale fiului pornit în căutarea tatălui, nimic nu pregătește decisiv sensul unei vieți. Poate doar un cântec talisman ce sparge zidurile identitare și care spune că tristețea e tămăduitoare. Adrian Alui Gheorghe scrie despre și pentru cei ce trăiesc boala fericirii nu mai departe de convenția amăgitoare ce-o definește. «Luna Zadar» e totodată, povestea unei inițieri în care personajul străbate, de fapt, drumul invers“.

M.O.T.