Turiști, zăpadă și frig în Masivul Ceahlău de Crăciun

*Mulți turiști s-au bucurat la înălțime, iar Salvamontul a avut câteva intervenții

Turiștii au urcat Masivul Ceahlău în perioada Crăciunului și s-au bucurat de frumusețile naturii și de zile liniștite.

Salvamontiștii au avut puține solicitări, mai ales că în asemenea perioade doar montaniarzii aleg să urce Ceahlăul pentru câteva zile de relaxare. Turiștii din zona Durău au avut mai multe variante de petrecere a timpului, mai ales că vremea caldă și frumoasă a permis drumețiile pe traseele ușoare din împrejurimi, iar cei care au rămas în stațiune s-au bucurat de pârtia de schi. Prilej foarte potrivit pentru ca salvatorii montani să facă activități intense de prevenire a accidentelor în zona înaltă a masivului, cu atât mai mult cu cât stratul de zăpadă relativ mic face să crească tentația unor excursioniști de a se aventura în zone nemarcate, ignorând riscurile dar și legislația ariilor protejate, cum este Parcul Național Ceahlău.

Salvamontiștii au avut și câteva intervenții în cazul câtorva ieșeni. „S-a intervenit operativ în cazul unui schior de 33 de ani, din Iași, care a suferit un traumatism de membru inferior, datorat unui securit care nu a funcționat. I s-a imobilizat membru și apoi a preferat să plece spre localitatea de baștină, refuzând ambulanța. În jurul orei 16, Baza de intervenție Durău a fost solicitată de un grup de patru persoane, tot din Iași, care se rătăciseră în zona Cascada Duruitoarea, iar în jurul orei 17 personalul bazei a acordat primul ajutor și a predat la ambulanță un tânăr de 34 ani, din Iași, care suferise o criză cardiacă“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Numărul tot mai mare de turiști care ajung să ceară ajutor salvamontiștilor din cauza crizelor cardiace a făcut ca spre final de an, cu ajutorul Consiliului Județean, la Baza de Intervenție Durău să fie achiziționat un defibrilator portabil de ultimă generație. „Pentru anul 2017 avem promisiuni că un aparat similar dotat în plus cu electrocardiograf o să fie și în dotarea echipelor care deservesc Baza de Intervenție Dochia“, a precizat șeful Salvamont Neamț.

Începând de astăzi sunt așteptați turiștii care vor petrece Anul Nou în hotelurile și cabanele din zona montană a județului, inclusiv la Cabana Dochia. După codul galben de ninsoare și vânt puternic din seara de 27 decembrie, când s-au înregistrat rafale și de 90 km/h în zona de platou a Masivului Ceahlău, urmează câteva zile de ger, cu temperaturi în zona înaltă de -11/-15 grade Celsius. Zilele de 31 decembrie și 1-2 ianuarie vor fi însorite, dar cu temperaturi scăzute de -5/-8 grade Celsius în timpul zilei. Turiștii care ajung în masiv se pot interesa despre condițiile meteo, traseele deschise și alte informații utile sunând la numărul Dispeceratului Salvamont 0SALVAMONT (0725926668) prin care vor fi puși în legătură cu Salvamont Neamț pentru orice detalii privind situația în Masivul Ceahlău.

Cristina IORDACHE