Turişti rătăciţi în Masivul Ceahlău

Un grup de patru turişti care au urcat marţi, 22 iulie, în masivul Ceahlău, n-au mai ajuns la cabana Fântânele. Ploaia torenţială şi ceaţa care a scăzut vizibilitatea până la limita pericolului au făcut ca cei patru tineri care s-au aventurat pe un traseu marcat şi au ajuns spre seară pe platou să nu mai găsească drumul în câţiva metri până la cabană. Ei au încercat o vreme să găsească drumul spre luminile de la cabană, dar când credeau că se apropie ca efect de iluzie otpică provocat de ceaţă, constatau că de fapt sunt departe şi chiar la un moment dat au pierdut orice reper. Tinerii s-au învârtit de câteva ori cam pe aceeaşi porţiune a platoului şi cum vremea era din ce în ce mai neprielnică şi se întuneca, au decis să ceară ajutorul Salvamontului. „În cursul zilei de 22 iulie, în jurul orei 18 s-a primit un apel prin dispeceratul naţional Salvamont de la Braşov prin care eram anunţaţi că patru tineri din Vaslui sunt rătăciţi în zona platoului”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Imediat, salvamontiştii de la permanenţă s-au organizat şi au început căutările turiştilor rătăciţi.

În scurt timp, tinerii au fost găsiţi, speriaţi, dar din fericire nevătămaţi. “Echipa de permanenţă din Dochia a reuşit să-i localizeze în zona Jgheabului cu Hotare – Vârful Lespezi şi să-i conducă la cabană, în jurul orei 19,30, deci căutările n-au durat foarte mult, având în vedere locaţia. Problema mare este că vremea neprielnică va mai ţine în perioada următoare, iar pe munte schimbările pot fi dramatice şi la intervale foarte scurte de timp, iar cei care se aventurează zilele acestea în masiv e bine să fie echipaţi corespunzător, cu bocanci buni, cu haine groase, iar la urcare să evite să calce pe rădăcini, pe frunze de brad pentru că există pericol de accidentare. Ceaţa face dificilă orientarea, aşa că le recomandăm turiştilor să fie pregătiţi cu lanterne, cu îmbrăcăminte adecvată şi mâncare suficientă, să nu se panicheze şi în caz de pericol să sune pe numărul 0SALVAMONT”, a mai spus Raul Papalicef.

În ultimele 10 zile au fost mai multe cazuri de turişti accidentaţi în masiv din cauza condiţiilor meteo şi a nerespectării regulilor de bază la ascensiune sau la coborâre. “Am fost solicitaţi şi am intervenit cu echipa din Durău în cazul mai multor accidentaţi, printer care un turist cu o fractură de membru superior, alţi doi cu  traumatisme de membru inferior, o plagă profundă şi un traumatism de genunchi. De la Baza Dochia s-a mai intervenit în ultimele două săptămâni la o plagă înţepată, una zdrobita şi două cazuri de dureri abdominale acute care au cedat medicamentos”, a mai adăugat şeful Salvamont Neamţ. Iubitorii muntelui trebuie să-şi facă însă programul pentru acest week-end, când se anunţă puţine precipitaţii şi temperature de 22 – 24 grade Celsius în masiv.

Cristina IORDACHE