Turişti din Noua Zeelandă, fugăriţi de un urs, pe Ceahlău

10/04/2018

Şi alţi petrecăreţi care au ales să meargă de Paşte pe masiv au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor
Aşa cum au estimat salvamontiştii, în perioada sărbătorilor condiţiile meteo au creat probleme deosebite de orientare în zona superioara a Masivului Ceahlau, vizibilitatea fiind de maxim 50 metri. Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, a spus că echipele de salvare au fost solicitate să intervină ca echipă de prim raspuns în trei cazuri în 24 de ore în acea zonă. Serviciul de permanenţă în masiv a fost asigurat până ieri, 10 aprilie.
“O familie din Timişoara cu doi copii a fost căutată la orele 20, (pe 6 aprilie), în zona Vârfului Lespezi, fiind găsită în apropierea zonei de abrupt şi condusă în siguranţă la cabană. Alte două intervenţii similare s-au derulat în aceeaşi zonă, pe 7 aprilie, în în jurul orei 15. Un al patrulea caz înregistrat, mai deosebit, s-a petrecut în jurul orei 17 în apropierea Staţiunii Durău, unde un cuplu de turişti tocmai din Noua Zeelandă a avut neplăcută surpriză, la întoarcerea de la Cascada Duruitoarea, să se întâlnească cu un urs. Contrar obiceiului, animalul de dimensiuni considerabile, proaspăt ieşit din bârlog, nu a fugit, şi din contra, s-a apropiat periculos de mult de turişti”, a subliniat şeful Salvamont.
Din fericire, turiştii au procedat corect şi fără să intre în panică s-au îndepărtat uşor de zona cu pricina, făcând mult zgomot, lucru care a determinat probabil animalul să nu-i atace. Totuşi, animalul i-a urmărit un timp destul de îndelungat şi în final a dispărut în pădure. Când şi-au revenit din şoc, turiştii au realizat că se depărtaseră considerabil de poteca turistică marcată şi au sunat la Dispeceratul Naţional Salvamont. Echipajul canin de serviciu în Baza de Intervenţie Durău i-a gasit foarte repede şi i-a condus, în siguranţă, în staţiune. Salvamontiştii au derulat patrulări intensive în zona Cabanei Dochia-unde se cazaseră câteva zeci de turişti, şi pe sectoarele nordice si vestice ale platoului , patrulari care s-au încheiat după ora 24, când turiştii care au petrecut sărbătorile religioase la schitul din vârful muntelui au fost conduşi, în siguranţă, la cabană.
Geanina NICORESCU