Turiști bine echipați, rătăciți în Ceahlău pe vreme neprielnică

*Salvamont recomandă evitarea ascensiunii pe traseele din Durău, pentru că la altitudine sunt acoperite de gheață

Încălzirea vremii a atras turiști în Masivul Ceahlău, la acest sfârșit de săptămână, dar câțiva au reușit să se rătăcească deoarece n-au respectat reguli elementare.

Chiar dacă jos, condițiile meteorologice îndemnau la drumeție, oricine a mai urcat pe munte știe că până sus te poți aștepta la dese schimbări de registru termic și, fiindcă suntem încă în lună de iarnă, la precipitații, inclusiv ninsoare, la vânt puternic, mai ales la altitudine, la ceață și chiar la porțiuni de traseu înghețat. Așa a fost vremea în masiv în acest week-end, mai ales pe traseele expuse nord – vest, iar pe fondul creșterii bruște a temperaturii precipitațiile au alternat de la ploaie la ninsoare, culminând cu rafale de vânt ce au atins și 100 km/h ce au viscolit zăpada pe „fruntea” Ceahlăului și au făcut dificilă abordarea traseelor, chiar și pentru cei bine echipați.

Trei turiști s-au rătăcit în noaptea de 24 spre 25 februarie, iar misiunile de căutare nu au fost ușoare nici pentru salvamontiști, oameni antrenați și obișnuiți cu intervenții în condiții extreme. Vremea capricioasă a impus acțiuni de patrulare ale echipelor salvamont de la Baza Dochia, după apusul soarelui, pentru a se asigura că cel puțin în zona din jurul cabanei nu sunt turiști întârziați, care să nu fie la adăpost. „În jurul orei 19 se retrageau cu greu din cauza furtunii spre bază, când prin dispeceratul Bazei Durău a fost anunțat că există o problemă în zona Jgheabului cu Hotare și cineva aflat în stare de epuizare pierduse traseul și solicita ajutor urgent. În toate aceste situații, o problemă întâmpinată de echipele de salvare o constituie calitatea comunicațiilor, astfel încât informațiile primite trebuie mai mult să le intuiești. Ieșirea din Jgheabul cu Hotare, de altfel fără nici un risc pe vreme bună, este dificilă iarna, când este expusă unui culoar de vânt extrem de puternic. Fără vizibilitate din cauza zăpezii transportate, în cele mai multe cazuri intersectezi fără să-ți dai seama traseul ce vine dinspre Vârful Toaca și te îndrepți pe deasupra jnepenilor direct spre pereții de sute de metri care străjuiesc la stânga și la drepta Șeaua Lespezi.

Cunoscând acest pericol, echipa de salvare, a căror modalități tehnice de vizibilitate nu diferă cu absolut nimic de acelea a unui turist, fiindcă cei care merg pe munte iarna sau pe ceață densă știu că, fără sau cu lanternă, vizibilitatea este 0. După 30 de minute de căutare, deasupra unui hău de 50 de metri, au reușit să distingă două mogâldețe care orbecăiau prin viscol”, descrie misiunea Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț. Turiștii le-au spus salvatorilor că s-au rătăcit de minute bune și au sunat la numărul de urgență a dispeceratului Salvamont, pe care l-au notat preventiv de pe stâlpul de marcaj din zona Vârfului Lespezi, chiar înainte de a intra în culoarul de vânt. După încă 20 de minute de luptă cu viscolul, echipa și victimele au ajuns în siguranță la Baza Salvamont.

Dar misiunea încă nu se încheiase, pentru că prin stația fixă a bazei tocmai se comunica faptul că au fost recuperați alți doi rătăciți, iar primul apelant încă avea nevoie de ajutor, după ce, cu ultimele puteri, sunase încă o dată după ajutor. Aceeași echipă a pornit să caute turistul epuizat, în luptă cu vremea și cu timpul, principalul dușman al operațiunilor de salvare. După 40 de minute, în aceeași zonă deosebit de periculoas, aproape de locul unde fuseseră găsite ceilalți doi turiști, a fost găsit bărbatul de 40 de ani, din Iași, care urcase de unul singur Ceahlăul, prin Jgjheabul cu Hotare. Ieșeanul avea echipament corespunzător, performant, avea lanternă frontală și alte accesorii necesare unei ascensiuni de iarnă. „Dar epuizarea, viscolul și temperatură extremă resimțită, de – 39 spre – 45 de grade Celsius, îi pregăteau acestuia un sfârșit tragic. Asta se întâmplă când, pe suportul psihic al unui echipament performant, din spirit de aventură combinate cu vanitate excesivă, ignori cele mai importante legi ale muntelui”, spune șeful Salvamont Neamț. Este bine să le reamintim, pentru că astfel de situații se pot repeta, mai ales că la munte iarna pleacă abia spre sfârșitul lunii mai: să nu pleci niciodată singur pe munte, să alegi traseul în funcție de starea vremii, nivelul de pregătire și de echipament, să consulți înainte de plecare un buletin meteo, să pleci pe traseu astfel încât să ajungi la destinație înainte de lăsarea întunericului, să ții cont de recomandările salvatorilor montani.

Dată fiind zona, ora, condițiile metereologice și situația destul de rar întâlnită de suprapunere a două apeluri de urgență – cu date, locuri și situații similare, Raul Papalicef consideră că acțiunea a fost una complexă și foarte dificilă, iar factorul de risc calculat a trecut în a doua parte a misiunii peste limita procedural acceptată. Șeful Salvamont Neamț roagă, astfel, turiștii să evite pe cât posibil ascensiunile pe traseele din zona expusă Nord-Nord-Vest, mai ales traseele care pleacă din Durău, fiindcă între cota 1.200 și 1.600 metri gheața acoperă mari zone de traseu și este obligatorie folosirea echipamentelor tehnice (colțari, piolet).

Cristina IORDACHE