Turism rural cu bani europeni

23/05/2013

turism rural

*Alte proiecte nemţene la finanţare

Fondurile europene alocate pentru dezvoltarea activităţilor turistice în mediul rural au avut mare căutare şi în rândul întreprinzătorilor nemţeni. Dovadă că la ultima sesiune au fost declarate conforme 86 de proiecte nemţene de Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Neamţ. A urmat o îndelungă perioadă de verificări, vizite la faţa locului, evaluări. Prilej cu care au apărut şi numeroase surprize. În sensul că unii au încercat s-o dea „pe după lege”, sperând că altfel vor putea prinde finanţarea europeană mult visată. N-a fost să fie! Proiectele ce nu erau în regulă au picat la verificările finanţatorului.

Recent, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Bucureşti a publicat raportul de selecţie parţială a proiectelor care vor intra la finanţare. Din cele 86 de proiecte declarate conforme cu normele europene de finanţare de către OJPDRP Neamţ au fost selectate 42, iar 8 proiecte fiind respinse. Pentru diferenţa de 35 de proiecte urmează ca APDRP să-şi de verdictul pe parcurs.

Banii europeni au fost solicitaţi de întreprinzătorii nemţeni construcţia ori modernizarea pensiunilor turistice, realizarea de centre de înformare turistică, amenjarea de locuri pentru recreere, pliante publicitare. Dar, poderea fondurilor solicitate o deţin agropensiunilor turistice, la care foarte mult a contat modul  cum a fost tratată componenta agricolă. Că de aia e pentrusiune agroturistică.