Tupilaţi: „Legea 165 mă omoară!”

tina-tupilati, primar petru gherghel

*Primarul Petru Gherghel se caină de volumul imens de muncă şi hârtii

În comuna Tupilaţi, retrocedările nu s-au rezumat doar la a da înapoi oamenilor pământul luat cu japca de comunşti. Aici a trebuit retrocedat chiar şi sediul de primărie. Asta s-a întâmplat prin anul 1995. Ajunşi cu tot „calabalâcul” în stradă, salariaţii primăriei au fost nevoiţi să se mute într-o clădire a fostului CAP. O clădire care jumătate era ocupată de primărie, iar cealaltă de o brutărie… La un moment dat acolo, îşi făcuse loc şi un…birt. De câţiva ani, angajaţii primăriei s-au mutat în casă nouă, făcută gosodăreşte, în chiar centrul comunei.

Primăria nu-i singurul imobil care a fost solicitat spre retrocedare de foştii proprietari. La Legea 10 s-a cerut şi conacul boieresc care a aparţinut familiei colonelului Strâmbeanu. În fapt o ruină, dar cu valoare de patrimoniu… Acum, pe lista retrocedărilor se află şi Hanul Ancuţei. Aici iţele sunt foarte încurcate, nu intrăm în detalii. Primăria Tupilaţi, acolo unde a fost depusă solicitarea, a trimis la Prefectura Neamţ toate documentele pe care le avea referitoare la Hanul Ancuţei. Atâtea câte avea!

Retrocedarea terenurilor către foştii proprietari  a mers şi ea târâş-grăpiş. Dar a mers! Cu poticnelile de rigoare… Oamenii au primit pământurile cuvenite, cu tot cu titlurile de proprietate. Că nu se făcuse impărţirea pământurilor între moştenitori, cu acte în regulă, contează mai puţin. Cel puţin, nu-i mai implica pe edili în această chestiune.

Când toată lumea se liniştise în privinţa terenurilor, apare o nouă lege funciară. Cea privind retrocedarea imobilor preluate abuziv în perioada regimului comunist. Legea 165, cum o ştie toată lumea. Pentru aplicarea ei, încă din vara trecută, prin ordinul prefectului, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale s-au înfiinţat  comisii locale de inventariere a terenurilor. Care comisii, trebuia să „bată câmpii” de mânuţă cu vechile comisii locale de fond funciar, constituie în 1991, în baza Legii 18, prima lege funciară. Şi asta fac şi acum… Deşi inventarierea terenurilor trebuia finaliză pe 31 decembrie 2013! Noroc de amânarea termenului cu încă 6 luni.

În primvară, de cum s-a uscat niţel pământul, cele două comisii şi-au reînceput activitatea în câmp.Treaba pare să nu să se mai termine… Asta am „citit” pe chipul primarului Petru Gherghel. Plin de năduf, ne-a declarat: ” Legea 165 mă omoară! Este un volum foarte mare de muncă. Trebuie lucrat în paralel, pe trei domenii. Adică: tabelele de parcelare, care trebuiesc verificate cu titlurile de proprietate şi cu măsurătorile făcute acum de specialistrul ocot. Asta se face pe toate tarlalele din comuna Tupilaţi. Este foarte mult de treabă. Bine că s-a prelungit termenul de inventariere a terenurilor, până pe 30 iunie. Altfel, era jale! Este greu, pentru că sunt titluri de proprietate emise greşit, numerele topo nu mai „bat” cu tabelul de parcelare, cum este scris în titlu. E foarte greu…”

Normal că-i foarte greu acum! Aplicarea Legii 18 a început cu măsurătoarea la compas ori cu lanţul…  Ca să nu mai zicem că,  o bună bucată de timp, titlurile de proprietatea asupra pământului se „făceau la normă”, fapt recunoscut şi de primarul Petru Gherghel.  Acum se vrea evidenţa cadastrală digitală a terenurilor. Nu prea „se pupă” cele două tipuri de măsurători…

Tina CONDREA