Tulburelul şi weekendul cu sărbători

16/10/2017

12 cazuri de etilism acut şi agresiuni pe bandă rulantă

La Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ s-a lucrat ca pe front în weekendul trecut. Au fost consultaţi 390 de pacienţi, în 120 dintre cazuri fiind nevoie de internare pentru tratamente şi intervenţii medicale. Tulburelul este numa’ bun, iar sâmbătă oamenii s-au simţit ca într-o zi de duminică pentru că a fost sărbătoare mare, Sfânta Cuvioasa Parascheva. O sărbătoare care pentru unii a însemnat linişte şi rugăciune, iar pentru cei ahtiaţi după tulburel- un bun motiv de petrecere cu… strigături. Strigăturile au venit după ce s-au încins spiritele, cu „spasme” de pumni, picioare ori scaune. La UPU au ajuns puzderie de agresaţi şi 12 bărbaţi cu etilism acut.

Sâmbătă, de Sfânta Parascheva, un bărbat din Buhalniţa, în vârstă de 55 de ani, a ajuns la spital şi beat pulbere, şi bătut. „Agresiune, traumatism cranian acut cu pierderea cunoştinţei, etilism acut”, au notat medicii în registrul de consultaţii. În aceeaşi zi, un alt bărbat (49 ani), din Luminiş, s-a prezentat la spital cu oasele nazale fracturate şi traumatism facial. Şi două femei, una de 49 de ani, din Târgu Neamţ, şi alta dede 47 de ani, din Grinţieş, au ajuns la spital, victime ale unor bărbaţi care nu ştiu să folosească decât puterea pumnului: una dintre femei a fost dusă la spital cu salvarea având traumatism facial cu pierderea cunoştinţei, iar cealaltă- cu fractură cu înfundare os frontal stânga. Ambele paciente au rămas internate în spital.

A doua zi a fost continuat şirul agresiunilor, pe fondul consumului de alcool. Unul dintre cazurile grave a fost cel al unui bărbat de 62 de ani, din Telec, lovit la cap, dar care prezenta şi halenă alcoolică.

Printre pacienţii din weekend s-a numărat şi o femeie în vârstă de 32 de ani, din Poiana Teiului, care a vrut să încheie socotelile cu viaţa prin ingestie de medicamente. Nu a reuşit decât să-şi sperie familia, cazul nefiind atât de grav încât să necesite spitalizarea. Poate că, de fapt, femeia şi-a atins scopul, „lansând” un semnal de alarmă privind starea ei emoţională într-un anumit context.

Geanina NICORESCU