Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, sărbătorită la data de 24 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază faptul că TBC-ul rămâne o problemă epidemiologică mondială, care produce moartea a milioane de oameni anual. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ subliniază că, în 2016, România a înregistrat cea mai mare incidenţă a tuberculozei din uniunea europeană, de cinci ori peste media UE. În ţara noastră s-au raportat aproape un sfert din cazurile de TBC din întraga uniune, în condiţiile în care România deţine doar 45 din populaţia UE. Şi mai dramatic este că anual, tuberculoza ucide anual, în ţara noastră, aproximativ 1.100 de persoane, iar alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.
„În judeţul Neamţ, în anul 2016 s-au înregistrat 291 cazuri noi de tuberculoză, faţă de 307 cazuri noi în anul 2015. Analizând evoluţia incidenţei prin tuberculoză în ultimii 5 ani, se constată că se menţine o uşoară tendinţă de scădere a acesteia în judeţul nostru. Dar trebuie subliniat că tuberculoza s-a menţinut cu valori ridicate în mediul rural, în special în zonele Piatra Neamţ, Roman şi Roznov”, a menţionat dr. Carmen Dumitreasa, coordonator Program de evaluare şi promovare a sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
În România, la sfârşitul anului 2015, erau în evidenţă 14.226 de cazuri de tuberculoză, din care 12.001 cazuri noi, iar 2.225 recidive. Peste 500 de cazuri noi sunt înregistrate anual cu rezistenţă la medicamente.
Tuberculoza (TB) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial şi constituie o importantă problemă de sănătate publică. Cel mai adesea afectează plămânii, dar poate interesa orice parte a organismului (pleură, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital etc). Tuberculoza chimio-sensibilă se tratează cu schemă standardizată de tratament cu durata de 6 luni, în timp ce tuberculoza chimio-rezistentă necesită un plan terapeutic mai complex şi durată mai lungă.
Persoanele bolnave de tuberculoza elimină prin tuse sau strănut picături mici de secreţii care conţin bacterii. Pe calea aerului, aceste picături sunt inhalate de persoanele din anturajul apropiat al bolnavului care devin “contacţi TB”. Cele mai expuse persoane sunt membrii familiei, prietenii apropiaţi, colegii de serviciu şi necesită un contact apropiat şi de lungă durată în spaţii închise pentru a se infecta.
Daca sistemul imunitar este slăbit, în lipsa tratamentului, persoana infectată dezvoltă tuberculoza activă şi este capabilă să infecteze alţi oameni. Boala apare la 5-10% din persoanele cu tuberculoza si se poate produce oricând de-a lungul vieţii, dar cel mai mare risc este în primii doi ani de la infecţia iniţială. Netratată, boala este fatală.
O persoană cu tuberculoză activa poate avea simptome de tipul: tuse persistentă inţial seacă, ulterior productivă, oboseală acentuată, scadere în greutate, pierderea poftei de mâncare, febră prelungită, tuse cu sânge, transpiraţii nocturne.
Aceste simptome nu sunt specifice pentru tuberculoză, ele putând să apară şi în alte afecţiuni. Pentru a stabili diagnosticul corect este nevoie de investigaţii suplimentare.
Geanina NICORESCU