Trofeul de urs din Neamț, 3500 de euro

ursŢinutul Neamţului este binecuvântat de Dumnezeu cu aproape toate bogăţiile care există în România. În acest colţ de rai, pădurea ocupă în jur de 45% din suprafaţa administrativă a judeţului Neamţ. Aici se păstrează, încă, păduri naturale care reprezintă atracţia turiştilor străini, în special a celor pasionaţi de vînătoare. Adepţii zeiţei Diana, revin aproape în fiecare an pe meleagurile nemţene, atât pentru plăcerea de a vâna, cât şi pentru frumuseţea pădurilor de aici. Anual, zeci de vânători străini cutreieră pădurile Neamţului, luând în bătaia puştii, cerbi, mistreţi, urşi, pentru care plătesc bani frumoşi.

Anul trecut, acţiunile de vânătoare au adus  peste 80.000 de euro în vistieria Direcției Silvice Neamț, cu 10.000 de euro mai mult față de sezonul precedent. ”Anul 2014 a fost mai bun decât 2013. Am avut acțiuni de vânătoare destul de multe și bune, prin intermediul aceleași agenții cu care lucrăm de zece ani, cu vânători străini, în general din Germania și Austria. Cele mai multe acțiuni de vânătoare le-am avut la mistreț, dar am avut și la cerb, căprior, urs, lup”, a declarat Alexandru Băluţ, responsabil Compartiment de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ

Tarifele practicate variază în funcţie de specie şi de mărimea trofeului vânat. La  căprior, baremul a scăzut de la 225 de euro la 150 de euro -trofeu. Valoarea unui trofeu la urs pleacă de la 3.500  de euro în sus, la mistreț de la 250 de euro și poate ajunge până la 1.300 de euro dacă este unul deosebit, iar la cerb de la 1.500 de euro în sus. ”O partidă de vânătoare presupune un sejur de 3-4 zile, iar costurile se referă  la transferul de la aeroport, cazare, deplasarea zilnică în teren cu mașina Direcției Silvice, ghid ( vânător profesionist). Cazarea costă 35 de euro, tariful de  organizare a partidei de vânătare pornește de la 50 de euro până la 150 /zi, în funcție de specie. Dacă nu reuşesc să vâneze niciun trofeu, atunci  plătesc doar serviciile care includ transportul, cazarea şi organizarea partidelor de vânătoare”, a precizat Alexandru Băluţ.  În pădurile din județul Neamț se găsesc toate speciile caracteristice munților Carpați, vorbind în principal despre vânat mare : căprior, mistreț, cerb, urs, lup, râs, vulpe,  pisică sălbatică. Nu lipsesc nici speciile ocrotite cum ar fi, spre exemplu, capra neagră și zimbrul.

Ingrid CIOFOAIA