Treizeci de litri pe metrul pătrat în mai puţin de zece minute

Lightning Strike
* Primăria a contabilizat pagubele rămase în urma potopului de marţi după amiază

Copacii căzuţi din cauza „vârstei” considerabile, acoperişurile smulse şi maşinile avariate au readus în discuţie problema asigurărilor locuinţelor şi a curăţării şi întreţinerii arborilor bătrâni de pe domeniul public. Mai mult, viceprimarul Aurelia Simionică spune că inspectorii de la Serviciul de Gospodărire Comunală vor porni să inventarieze toţi copacii care prezintă risc în cazul unor furtuni violente.
„Salubritasul şi Publiservul au continuat degajarea căilor de circulaţie de aluviunile aduse de apă în urma ploii abundente de marţi, 10 iunie, încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri. S-a făcut şi o evaluare a situaţiei, astfel încât acum ştim că au căzut arbori sau chiar au fost scoşi din rădăcini din cauza vântului puternic, pe străzile Dărmăneşti, Titu Maiorescu, Bistriţei, Burebista, Mihai Eminescu şi Locotenent Drăghescu. La Blocurile 110 şi 114 din cartierul Mărăţei au fost smulse bucăţi de acoperiş şi tot probleme create de un acoperiş au fost înregistrate pe bulevardul Decebal, în zona blocului I3. Urmează să apară şi un centralizator al ISU cu pagubele înregistrate. Şi astfel este readusă în discuţie problema asigurării locuinţelor şi a celor care lucrează fără autorizaţie de construcţie şi cu firme neautorizate. Cursurile de apă sunt din nou înfundate, deşi abia au fost curăţate şi avem şi două maşini avariate de copacii căzuţi. În următoarea perioadă cei de la Serviciul Gospodărire Comunală vor inventaria din nou arborii care prezintă risc şi în funcţie de ceea ce va zice Romsilva aceştia vor fi marcaţi şi se vor tăia. Şi aici mai apare o problemă. În primăvară când s-au tăiat arborii foarte bătrâni şi care puteau să cadă la pământ la prima vijelie, mai mulţi cetăţeni au sesizat Primăria şi au spus că de ce se taie acei copaci. Acum se spune că dacă copacii erau curăţaţi şi întreţinuţi la timp acum nu erau smulşi din rădăcini. Noi suntem mereu în stare de alertă mai ales câ până la sfârşitul acestei luni se pare că vor mai fi astfel de fenomene extreme”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.
Marţi, 10 iunie, cantităţile de precipitaţii căzute în municipiul Piatra Neamţ au depăşit 30 de litri pe metrul pătrat. (I.Ştefănescu)