Trei morţi n-au contat pentru comisia de protecţie a copilului!

ghenescu 

Trăim vremuri halucinante: Trei morţi n-au contat pentru comisia de protecţie a copilului, condusă de secretarul judeţului Neamţ! Şi nici 20 de infracţiuni de furt şi tâlhărie pe care minora de 14 ani le-a comis în ultimii trei ani. Apariţia unui film pe internet, în care fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ dă drumul frustrărilor acumulate, a trezit la viaţa comisia. Sau poate nici măcar asta ci doar faptul că presa încă insistă pe subiect.

Ieri, minora care a participat la comiterea a 3 crime şi 20 de furturi şi tâlhării a fost internată într-un centru medical de specialitate, după ce comisia de protecţie a copilului a discutat cazul.

”Copilul mediatizat este internat într-o instituţie medicală, are o problemă gravă şi tocmai această problemă a condus la comiterea faptelor”, a declarat Daniela Soroceanu, preşedintele comisiei de protecţie a copilului.

Repetăm faptele: cel puţin 20 de infracţiuni de furt şi tâlhărie, urmate de moartea a 3 dintre victime. Toate acestea s-au întâmplat de-a lungul ultimilor trei ani dar morţii n-au impresionat.

Dacă vor mai fi cazuri similiare ale unor minori care nu răspund penal dar participă la tâlhării şi crime, este nevoie de defularea unor poliţişti ca această comisiei să-şi facă treaba? Astăzi, nu, dar mâine, probabil că da.

 

Şapte minori, implicaţi în 179 infracţiuni

 

Prefectul Vlad Angheluţă a convocat, ieri, o şedinţă în care s-a discutat concret despre situaţia infracţională a minorilor care nu răspund penal. Comisarul şef al IPJ Neamţ, comisarul şef Paul Tablan a prezentat nişte cifre şocante.

”Statistic, în ultimii 3 ani, la nivelul Poliţiei Piatra Neamţ au fost instrumentate 179 de dosare penale în care sunt implicaţi copii până în 14 ani. Este vorba de o grupare de 7 minori. De altfel, minora care apare în imagini a fost cercetată în 20 de dosare penale, dintre care 3 foarte grave, încheiate cu decesul victimei. Nu avea 14 ani la momentul săvârşirii faptei şi nu a răspuns penal”, a declarat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Firesc apare întrebarea, dacă reprezentanţii Poliţiei au anunţat comisia de protecţie a copilului. Iar răspunsul l-a oferit inspectorul şef al IPJ Neamţ.

”În măsura în care membrii acestei grupări au împlinit 14 ani, în urma expertizării s-au luat măsuri de reţinere şi mandate pentru minori. Problema la care nu am găsit soluţie o reprezintă minorii care nu au împlinit 14 ani. Ne confruntăm, fără a da exemple pentru că noul Cod Penal nu permite, după evenimentul prezentat în mass-media, cu aceşti copii care săvârşesc în continuare furturi şi tâlhării, ultima în cursul zilei de ieri. La Poliţia Piatra Neamţ unde numeric au fost mai multe fapte au fost mai multe întâlniri între comanda Poliţiei şi procurorul pe linie de minori, cu reprezentanţi DGASPC, dar până azi nu am găsit o soluţie comună. Atributul nostru principal este să sesizăm pe bază de adresă DGSAPC. Pe fiecare referat din cele 179 dosare penale instrumentate, la propunerea de neîncepere a urmăririi penale datorată vârstei infractorilor, punctul doi din referat a fost sesizarea DGASPC. Însă cred că DGASPC este în imposibilitatea internării din lipsa fondurilor”, a declarat comisarul şef Paul Tablan.

 

Lanţul slăbiciunilor…

 

În timp ce discutăm, unii dintre aceşti minori pot comite infracţiuni, susţine, pe bună dreptate, comisarul şef Paul Tablan.

”Astăzi, cu părere de rău ne-am întâlnit dar nu putem rezolva problema”, a adăugat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

”Potrivit legii 272, supraveghere specializată urmăreşte menţinerea copilului în familie şi familia lărgită, dacă nu într-un serviciu rezidenţial specializat (a nu se confuda cu centrele de plasament), un centru de orientare, supraveghere şi reintegrare a copilului în societate. Problema pe care toată ţara o are este că nu există standarde, o Hotărâre de Guvern de organizare a acestor centre. Trebuie condiţii speciale pentru copii şi personal specializat pentru că este nevoie de o supraveghere permanentă”, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ. Anul trecut au fost date 9 măsuri de protecţie, de urmărire specializată, a adăugat Cristina Păvăluţă.

”Când am văzut cazul minorei, ne-am autosesizat în comisie. Astăzi (marţi – n.r.) au fost 2 minori în comisie. Deja s-a instituit o măsură pentru celălalt copil, de supraveghere specializată. Este pentru prima dată când mama răspunde, şi şi-a luat angajamentul de a supraveghea copilul. Cel mai apropiat centru este la Suceava dar nu avem răspuns că sunt locuri. Dar se pare că acest copil a răspuns pozitiv, cu reticenţa că i-am dat anumite lucruri să facă până săptămâna viitoare. Însă nu putem vorbi în public de acest caz pentru că este vorba de confidenţialitate. Este pentru prima dată din 2012 până acum când facem o supraveghere specializată”, a spus Daniela Soroceanu, secretarul judeţului şi preşedintele comisiei de protecţie a copilului.

Prefectul Vlad Angheluţă este conştient că problema minorilor care comit infracţiuni dar nu răspund penal nu a fost rezolvată cu o şedinţă.

”Această problemă nu este de ieri, de azi, şi nici nu am pretenţia să rezolvăm acum problema. Demersul este complicat dar voi începe toate demersurile de modificare a legislaţiei. Aceste întâlniri vor fi periodice pentru că vom fi atenţi la acest fenomen”, susţine prefectul Vlad Angheluţă.

Gabriel Apetrii