Trei medici de familie trebuie să plătească rețetele prescrise offline

cas1*Desele blocaje ale sistemului electronic din sănătate transformă activitatea medicilor într-un haos * Același sistem bolnav al CNAS nu permite, în prezent, recunoașterea calității de asigurat a câtorva mii de pensionari OPSNAJ

Medicii de familie au început să simtă, pe propriile buzunare, efectul de bumerang al emiterii rețetelor offline. Trei dintre doctorii aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț au primit nota de plată pentru prescripții nevalidate în timp util. Dacă rețetele nu sunt introduse în Sistemul Informatic în termenul legal de 72 de ore, medicii sunt buni de plată. Și iată, precedentul s-a creat.

„În urma verificărilor efectuate de către CAS Neamț cu privire la situația rețetelor prescrise off-line și neintroduse în Sistemul Informatic de Prescripții Electronice în termen de 30 de zile de la data prescrierii, conform obligațiilor contractuale, s-a constatat că, în cursul anului 2015 (septembrie-decembrie n.r.), trei medici de familie au eliberat câte o rețetă în astfel de condiții. Suma totală imputată medicilor pentru cele trei rețete este de 1.224,91 lei“, a precizat ec. Marieana Atomulesei, președinte- director general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

Evident, nu neapărat suma imputată îi revoltă pe medici. Ceea ce le transformă activitatea într-un haos sunt slăbiciunile sistemului de sănătate și faptul că sunt obligați să lucreze „orbește“.

Cardul național de sănătate a intrat în vigoare de la data de 1 septembrie 2015. La scurt timp, însă, de când a fost pus în funcțiune, problemele au început să apară. Medicii de familie au semnalat de nenumărate ori problemele cu care se confruntă. Din cauza sistemului electronic al cardului de sănătate, care a fost blocat și a picat de „n“ ori până acum, doctorii nu au putut să-și desfășoare în mod normal activitatea, producându-se astfel întârzieri ale consultațiilor, decalaje ale internărilor sau externărilor din spitale și multe alte probleme. La nivelul Casei Naționale s-a precizat că în norme există o precizare conform căreia se pot face serviciile medicale offline și să se urce ulterior în sistemul informatic. Din păcate, această prevedere nu este aplicabilă decât în 72 de ore de la eliberarea offline. După această perioadă, rețeta devine imputabilă medicului prescriptor, dacă pacientul a ridicat medicamentele gratuite prescrise. Ceea ce li s-a și întâmplat, până acum, unor medici din Neamț, dar și din restul țării. Același sistem bolnav al CNAS nu permite, în prezent, recunoașterea calității de asigurat a câtorva mii de pensionari OPSNAJ.

Geanina NICORESCU