Trei eliminați la prima probă scrisă a Bacalaureatului

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat au debutat ieri, cu proba la limba și literatura română, la care au participat 3.349 de liceeni din Neamț, dintre care 696 au susținut proba la profilul uman, informează Inspectoratul Școlar Neamț.

Prima probă s-a desfășurat în condiții de temperaturi crescute spre caniculă, dar Ministerul Educației a clarificat problema, transmițând în teritoriu ca acolo unde este cazul să se asigure ventilația corespunzătoare, apă potabilă pentru membrii comisiilor, dar și pentru elevi, precum și asistență medicală permanentă la centrele de examen.

Elevii nemțeni au avut la dispoziție 12 centre de examen și o subcomisie, iar 116 elevi au absentat.

Subiectele primite la profilul uman au fost un eseu de 600-900 de cuvinte în care să fie prezentată relația dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda, un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activităților extrașcolare în educația cinematografică și o poezie de Ion Voinea cu nouă cerințe.

La profilul real, candidații au avut o poezie de Adrian Maniu cu cele nouă cerințe, un text tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul comunicării în reușita unui proiect de echipă și un eseu de 600-900 cuvinte în care să se prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ de Ioan Slavici ori Liviu Rebreanu.

Dintre candidați, 3 elevi au fost surprinși având asupra lor aparatură electronică și au fost eliminați definitiv. Cei trei elevi au fost programați pentru proba scrisă la centrele de examen de la Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamț și la Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț. Potrivit regulamentului, este interzisă prezența la acest examen cu obiecte gen telefoane mobile, cărți, memoratoare, căști audio, rezumate, ciorne etc. Acestea trebuie lăsate de candidat într-o sală specială înainte de a intra în sala de examen. Cei care sunt surprinși încălcând regulile sunt automat eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, iar calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat. Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și le solicita să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen. Apoi, fiecare candidat semnează un proces-verbal cu aceste prevederi și cu mențiunea că știu consecințele încălcării regulilor. (C.I.)