TREI BĂRBAŢI BĂNUIŢI DE TALHĂRIE, REŢINUŢI DE POLIŢIŞTII NEMŢENI

29/01/2019

Poliţiştii au identificat şi reţinut trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 36 de ani, bănuiţi de comiterea a  cinci infracţiuni de tâlhărie pe raza judeţului Neamţ. Aceştia au fost introduşi în arestul IPJ Neamţ, urmând ca astăzi să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventive.

La data de 28 ianuarie , în jurul orei 00:30, poliţiştii au fost sesizaţi de către o femeie de 81 de ani, din Girov, despre faptul că trei persoane necunoscute, cu feţele acoperite, ar fi pătruns în locuinţa sa, unde prin acte de violenţă fizică şi ameninţări ar fi determinat-o să le remită 2800 de lei. Imediat, în urma sesizării, s-a constituit un dispozitiv alcătuit din poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ şi ai Secţilor de Poliţie Rurală Ştefan cel Mare şi Gârcina, însoţiţi de jandarmi, care au instituit filtre pe toate drumurile de la locul comiterii faptei către localităţile limitrofe. Astfel, după aproximativ 20 de minute de la sesizare, un echipaj de poliţie a oprit pe DN 15C, un autoturism care se deplasa din direcţia Piatra Neamţ – Roman, în care erau trei bărbaţi. Cei trei au încercat să se sustragă, însă datorită vigilenţei poliţiştilor au fost încătuşaţi, iar ulterior conduşi la sediul poliţiei municipiului Piatra Neamţ. Aceştia au fost identificaţi de poliţişti ca fiind un tânăr de 22 de ani, din Săvineşti-Neamţ şi alţi doi de 24, respectiv de 36 de ani, ambii din Bacău. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au descoperit asupra celui de 22 de ani suma de 2800 de lei, iar după controlul efectuat asupra autoturismului cu care s-au deplasat cei trei, în torpedou au găsit bijuterii din aur, iar sub podul pedalier suma de 5000 lei, ce ar fi provenite din comiterea unei alte tâlhării comise în seara de 27 ianuarie  de la o femeie de 77 de ani, din Dulceşti.

Cercetările au fost extinse de către poliţişti care au stabilit faptul că aceştia ar mai fi comis alte trei infracţiuni de tâlhărie, respectiv la data de 24.01.2019 asupra unei femei de 87 ani din Bârgaoani, la data de 25.01.2019 asupra unei femei de 79 de ani din Pângăraţi şi la data de 25.01.2019 asupra unui bărbat de 87 de ani, din Poiana Teiului.

În urma audierilor, cei trei au recunoscut faptele comise, fiind reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore şi introduşi în arestul I.P.J. Neamţ, sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie calificată. Aceştia vor fi prezentaţi în cursul acestei zile Judecătoriei Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.  

 • Trend descendent al tâlhăriilor în locuinţe

  Potrivit datelor existente la nivelul Poliţiei Române, sesizările referitoare la tâlhării comise în locuinţe au scăzut cu 16% în anul 2018, comparativ cu anul precedent.

  De asemenea, numărul cauzelor soluţionate (tâlhării în locuinţe) a înregistrat o creştere de 12% în 2018, comparativ cu 2017.

  * Recomandări pentru cetăţeni
   Asiguraţi-vă zona de acces în curte şi în locuinţă cu sisteme de închidere solide şi iluminat corespunzător;

  Atunci când persoane necunoscute vin la uşa dumneavoastră sub diverse pretexte (vând bunuri la preţuri mici, prestează servicii, cer anumite lucruri), NU le permiteţi accesul şi evitaţi să acceptaţi orice fel de propunere din partea acestora! Cu cât propunerea este mai avantajoasă, cu atât trebuie să vă dea mai mult de bănuit!

  Dacă locuiţi singur/ă, rugaţi o rudă sau un vecin de încredere să vă viziteze cât mai des şi să aibă sub supraveghere locuinţa dumneavoastră; pentru mai multă siguranţă, puteţi face acelaşi lucru pentru rudele/vecinii dumneavoastră.

  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.