Trei ani închisoare în dosarul fraudei la Casa Arcaşului

casa arcasului 2  *Preşedintele Supercoop – vinovat de fraudă cu fonduri europene

Gavril Florescu a fost condamnat de judecătorii pietreni la 3 ani închisoare cu suspendare pentru că, în calitate de preşedinte al Supercoop Târgu Neamţ a obţinut ilegal o finanţare europeană pentru modernizarea şi extinderea motelului Casa Arcaşului. “În temeiul art. 86 ind. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal în vigoare, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 3 ani închisoare, pe durata termenului de încercare de 5 ani, iar în temeiul art. 86 ind. 3 Cod penal din 1969 obligă inculpatul ca pe durata termenului de încercare să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ; – să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Piatra Neamţ.

*Preşedintele Centrocoop – amendat

Procesul a început în decembrie 2012, iar alături de preşedintele Florescu au fost judecaţi şi condamnaţi Elena Codiță, registrator coordonator al Biroului de Carte Funciară Tîrgu Neamț, care, în perioada ianuarie – februarie 2009, a eliberat un certificat de carte funciară antedatat și fals, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca a fost radiată, și apoi a transmis aceleași date greșite Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț. Tot ea a transmis în cursul anchetei, mai exact în luna martie 2012, procurorilor DNA Bacău o chitanță falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii. Femeia a fost condamnată de instanţă la 3 ani închisoare, cu suspendare şi un termen de încercare de 6 ani.

De asemenea, Ioan Crişan, la acea vreme preşedintele Centrocoop România, l-a ajutat pe Florescu să îngreuneze urmărirea penală prin acțiuni de influențare a funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru ca aceștia să elibereze un document care să confirme legalitatea cererii de finanțare depusă de Supercoop SC și totodată, pentru ca ministerul să renunţe la pretenţiile de despăgubire. Judecătoria Piatra Neamţ i-a aplicat o pedeapsă  de 3.600 lei amendă penală, echivalentul a 180 zile amendă (20 lei/zi amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului.” În temeiul art.63 Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra faptului că neexecutarea cu rea-credinţă a pedepsei amenzii penale aplicate conduce la înlocuirea numărului de zile-amendă rămase neexecutate cu un număr echivalent de zile de închisoare”, se mai arată în sentinţă.

Nu în ultimul rând, Carmen Marcela Croitoriu, jurista Supercoop SC Târgu Neamţ, a fost găsită vinovată de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale. Instanţa i-a aplicat o pedeapsă de un an şi şapte luni închisoare, cu suspendare, şi obligaţia, printre altele, de a presta muncă în folosul comunităţii pentru 60 de zile.

*Supercoop – prima societate condamnată de instanţă

În premieră, judecătorii pietreni au mai dispus condamnarea inculpatei Supercoop SC Târgu Neamţ la o pedeapsă de “9.000 lei amendă penală, pe care o sporeşte cu 6.000 lei, urmând ca inculpata să execute ca şi pedeapsă rezultantă pedeapsa de 15.000 lei amendă penală”, se precizează în minută. În plus, instanţa a dispus ca societăţii să-i fie interzis dreptul de a participa la procedurile de achiziţii publice, pe o durată de 3 ani.

DNA Bacău a acuzat Supercoop de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, precum şi de instigare la fals în înscrisuri oficiale.

*Florescu a folosit o “hârtie” care scotea Casa Arcaşului de sub ipotecă

Procurorii DNA au demonstrat în instanţă cum în anul 2008  președintele Supercoop Târgu Neamț a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în Județul Neamț – Modernizare și extindere motel Casa Arcașului din Târgu Neamț”. Prima dată, cererea a fost respinsă pe motiv că motelul era ipotecat.

„În acest context, la data de 28 ianuarie 2010, inculpatul Florescu Gavril a depus mai multe înscrisuri inexacte (adresa O.C.P.I. Neamț, copie extras de carte funciară, copie cerere pentru eliberarea extrasului de carte funciară) care atestau, în mod eronat, că la data formulării cererii de finanțare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă. Ca urmare, finanțarea a fost acordată iar Supercoop SC Târgu Neamț a încasat pe nedrept suma de 1.424.729,67 lei (echivalentul a aproximativ 339.221 euro), provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională”, se menţionează în actul de inculpare.

*Daune în solidar

În acest proces, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului s-a constituit parte civilă cu suma de 1.424.729,67 lei, achitată Supercoop din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra imobilului “Complex Comercial Zimbrul” aparținând Supercoop SC. Judecătorii pietreni au

admite acţiunea civilă formulată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi igat în solidar pe inculpaţii Gavril Florescu, Supercoop, Elena Codiţă şi Carmen Marcela Croitoru la plata daunelor, cele peste 300.000 euro.

Sentinţa nu este definitivă, părţile putând declara recurs.