Trei accidente rutiere în două ceasuri

14/11/2016

accidO copilă de 4 ani a fost lovită pe trecerea pentru pietoni de pe bulevardul Decebal din Piatra Neamț, de un șofer grăbit.

Accidentul s-a produs sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 19:28, iar fetița era însoțită de o tânără de 25 de ani, rănită și ea, iar ambele au fost transportate la spital. Polițiștii au ajuns la locul accidentului și au făcut cercetări pentru a stabili exact împrejurările. „Din primele cercetări, se pare că în timp ce un bărbat de 53 de ani, din Piatra Neamț, conducea un autoturism pe direcția Bicaz – Bacău, a surprins și accidentat o minoră de 4 ani, care se angajase în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni, însoțită fiind de o femeie de 25 de ani, ambele din Pașcani“. În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Acesta a fost unul din cele trei accidente produse sâmbătă seara, în numai două ore. La ora 17:10, în afara localității Răucești, un biciclist a intrat pe drumul național fără să se asigure și fără să respecte prioritatea, și s-a izbit de un autoturism. Polițiștii care au ajuns la locul accidentului au stabilit că în timp ce un bărbat de 45 de ani se deplasa pe bicicletă, pe DJ 157G, la intersecția cu DN 15C nu ar fi acordat prioritate de trecere autoturismului care circula din direcția de mers Târgu Neamț – Fălticeni și s-a ciocnit de acesta.

În jurul orei 17:30, pe raza localității Roznov, un pieton a fost accidentat. Din primele cercetări ale polițiștilor reiese că în timp ce un bărbat de 46 de ani, din Bacău, conducea un autobuz pe DN15, având direcția de mers Piatra Neamț – Bacău, a surprins și accidentat un bărbat de 57 de ani, din Roznov.

Și în aceste situații polițiștii au deschis dosare penale pentru vătămare corporală din culpă.

*Atenție la condițiile meteo-rutiere

Poliția Neamț atrage atenția participanților la trafic, în condițiile scăderii temperaturilor și apariției fenomenelor meteo din anotimpul rece, să circule cu viteză adaptată la condițiile meteo-rutiere și să respecte următoarele reguli de conduită preventivă:

– Dotați-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Informați-vă asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

– Evitați acționarea bruscă a mecanismului de direcție și a sistemului de frânare al autovehiculului.

– De asemenea, este bine să aveți la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip și lanțuri.

– Asigurați-vă că funcționează corespunzător sistemele de iluminare/semnalizare, cât și cele de climatizare/degivrare.

– Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen.

– Păstrați o distanță mai mare față de autovehiculele care circulă în față.

– Respectați indicațiile agenților de circulație și a lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

– În zilele cu ploi, viscol, ceață și temperaturi scăzute, fiți mai atenți la pietoni. Aceștia sunt mai puțin prudenți și nu prea se asigură la traversare! Nu ezitați să opriți autoturismul, înainte ca pietonul să își manifeste intenția de a traversa pe la trecerea pentru pietoni. Aceștia sunt mult mai grăbiți în condițiile unui timp nefavorabil.

Cristina IORDACHE