“Trebuie să fii nebun sa pui fotbaliștii să joace sub cabluri electrice!”

teren borlesti

Ecouri la „Terenul Caracal” de la Borlești:
* Afirmația aparține antrenorului Bogdan Găucan
* Președintele AJF Neamț consideră că e imposibil ca un astfel de teren să fie omologat legal în actualele condiții

Comuna Borlești a devenit de ieri – după publicarea în ziarul Ceahlăul a articolului și pozelor cu terenul de fotbal aflat sub cabluri electrice – subiect național. Măreața realizare a administrației conduse de primarul Vasile Iliuță a fost comentată în fel și chip (internetul și facebook-ul să trăiască) chiar peste mări și țări, oamenii dându-și cu părerea (99% critic) despre ideile absolut savante de a duce un teren de sport cu bitum în câmp, la kilometri de școala din centru și (mai ales!) de a face un teren de fotbal (mare) sub cablurile electrice care-l traversează în diagonală.

”Să punem și frânghii cu rufe pe teren…”

”Joc fotbal de vreo 30 de ani. De alți 10 ani sunt antrenor. Am văzut toate terenurile din județul Neamț, alte câteva sute prin țară și câteva zeci în țări europene. Inițial, când am văzut poza cu această <minune> de la Borlești am crezut că e vreun trucaj. Mintea mea nu putea concepe că există cineva sănătos la cap care poate amplasa o bază sportivă sub linii de electricitate. Am înțeles că, din păcate, nu e niciun trucaj. Efectiv, nu am cuvinte să pot exprima ce cred cu adevărat despre această aberație. Cum să faci un teren de fotbal sub cabluri. Domnule, dacă nu te pricepi, întreabă inginerii, întreabă alți specialiști, întreabă niște oameni de fotbal care știu regulamente. Și datul cu piciorul în minge, în România, dar și oriunde în lumea civilizată, are niște reguli, niște legi după care se ghidează. Mă uit chiar acum la poză. Chiar să nu fie curent electric în acele cabluri, tot nu e în regulă. La fotbal, mingea nu stă pe pământ, că nu are 50 de kilograme. E elastică, umplută cu aer, sare… Păi un portar care ar sta în poarta aia, când să degajeze, dacă lovește cablurile (și evident că nu e o ipoteză care nu se poate întâmpla) poate să-și dea autogol. Păi așa, după mintea care a făcut acel teren, putem spânzura frânghii pe terenuri de sport, poate punem și rufele la uscat și jucătorii să dribleze aceste obstacole. Lăsând gluma la o parte, nici un antrenor întreg la minte nu va accepta să dispute cu echipa nici măcar un meci amical pe acel teren. Trebuie să fii nebun sa pui fotbaliștii să joace sub cabluri electrice! Și asta o spun eu, care antrenez copii sau amatori. Păi gândiți-vă ce ar spune un antrenor de la un club de ligă superioară care a plătit bani pe transfer, care cheltuie o groază de bani cu pregătirea și plata jucătorilor. Nu am cuvinte, nu credeam că voi vedea vreodată o astfel de aberație, de… nici nu știu cum să-i zic”, a precizat Bogdan Găucan, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori din Liga a 4-a, actualmente la Victoria Horia (ocupanta locului second din Campionatul Județean).

Ioan Costin Toma – ”Fotbal sub cabluri? Cred că glumiți…”

Aflat într-o alergare continuă pentru capacitarea cât mai multor administrații locale să sprijine fotbalul de masă, cunoscutul fost arbitru de Liga 1, Ioan Costin Toma (actualmente președinte al Asociației Județene de Fotbal) a fost tentat să se bucure când a auzit de o bază sportivă nouă apărută într-o comună din județ.
Când și-a dat seama că vorba de un nou sport (”fotbal sub cabluri”), Toma a oftat și a întrebat: “Fotbal pe acel teren? Sub cabluri? Cred că glumiți…”.
Punctul de vedere al șefului AJF este clar și fără echivoc: „Omologarea unui teren de fotbal, chiar și pentru ligile inferioare se face doar dacă sunt respectate condițiile din ROAF (Regulamentul de Organizare al Activității Fotbalistice). Noi am sprijinit primăriile sau asociațiile sportive la omologări în sensul de a le da un sfat. Nu am fost absurzi, dar în ce privește influențarea cursului jocului (n.r. – ce spune, mai sus, și antrenorul Găucan) și mai ales al eventualelor riscuri referitoare la integritatea jucătorilor, nu e loc de discuții. Nu poate fi omologat un teren cu cabluri electrice pe deasupra. Nu are cum. Ați mai văzut pe undeva așa ceva că eu – și am fost, Slavă Domnului, pe atâtea terenuri, nici nu am văzut dar nici nu am auzit măcar”.

Și alți oameni din sport din Neamț și-au exprimat, ieri, același gen de ”aprecieri” față de autoritățile locale de la Borlești.
Problema mai puțin spectaculoasă, dar mai gravă în fond, este cea cu privire la subiectul realizării întregii baze sportive (teren mare plus teren bitum) fără avize necesare de la instituțiile sau autoritățile competente.
Dacă se confirmă varianta că primarul Vasile Iliuță nu are avize de la E-On Gaz și de la E-On Moldova pentru acea investiție, lucrurile pot ajunge de la caraghioslâcul tip ”Caracal” la abordări foarte serioase, cu Codul Penal în spate. Și e vorba, peste toate, de bani publici cu care se decontează aceste lucrări.
Nici ieri primarul Iliuță nu a binevoit să răspundă la telefonul mobil când a fost sunat de reporterul ”Ceahlăul”. Nu e cu supărare, probabil era ocupat să convingă echipa unei televiziuni centrale că jurnaliștii care nu scriu cum îi place lui sunt niște ”bețivi” care ”s-au vândut pe o sticlă de vin”.
Că așa fac unii administrație – la legi, regulamente și poze răspund eficient cu epitete.

Daniel VINCA