Traseu de poveste pentru autostrada care trece prin Neamţ!

22/08/2017

* “Acest proiect va reuși să conecteze județul Neamț la vestul țării și implicit la Europa”, a spus preşedintele CJ, Ionel Arsene
11 localităţi din Neamţ vor fi traversate de autostrada Tîrgu Mureș-Iași-Ungheni, cel mai mare proiect de infrastructură din judeţul Neamţ.
Consiliul Județean Neamț a emis certificatul de urbanism pentru construirea autostrăzii Tîrgu Mureș – Tîrgu Neamț, solicitat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere București. La momentul de față, legătura Moldovei cu Transilvania se desfășoară cu dificultate, prin două trasee dificile care nu pot prelua fluxurile sporite de trafic generate de dezvoltarea socio-economică. Această autostradă va reuși să satisfacă cererea actuală și viitoare de trafic și totodată va crește gradul de atractivitate pentru traficul internațional de tranzit care se va desfășura între coridoarele PAN Europene IV și IX, anunţă Consiliul Judeţean Neamţ.
„Am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Neamț cu gândul de a le îmbunătăți viața nemțenilor și de a transforma județul nostru într-un mediu favorabil investițiilor și afacerilor. Aceste deziderate încep să prindă contur, apelurile și demersurile repetate prin care am susținut nevoia de investiții și potențialul Moldovei la nivel central, conducând la realizarea unui pas important, respectiv, eliberarea certificatului de urbanism de către Consiliul Județean Neamț pentru autostrada Tîrgu Mureș-Tîrgu Neamț, la solicitarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere București. Acest proiect va reuși să conecteze județul Neamț la vestul țării și implicit la Europa asigurând zonei noastre o dezvoltare durabilă atât din punct de vedere economic cât și social prin îmbunătățirea condițiilor de infrastructură și a mediului de afaceri care susțin creșterea economică. Odată cu construirea autostrăzii Tîrgu Mureș-Tîrgu Neamț vom duce zona la un alt nivel, care ne va permite să nu mai discutăm doar despre potențial, ci despre oportunitate, care ne va permite să exploatăm la maxim resursele economice, turistice și intelectuale de care dispunem”, Ionel Arsene, președinte Consiliul Județean Neamț.

Tronsonul de autostradă Ditrău-Tîrgu Neamț face parte din autostrada Tîrgu Mureș-Iași-Ungheni ce va face legătura dintre Autosstrada Transilvania și Republica Moldova, asigurând o legătură rapida între estul și vestul țării. Între Ditrău- Târgu Neamţ distanţa este de 104 km şi se realizează în circa două ore.
Lungimea traseului va fi de circa 118,8 km iar localitățile nemțene traversate de aceasta sunt: Grințieș, Ceahlău, Poiana Teiului, Pipirig, Vînători-Neamț, Agapia, Petricani, Urecheni, Timișești, Păstrăveni și orașul Tîrgu Neamț.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a promis că în acest an vor fi lansate licitaţii pentru sute de kilometri de drum. „Am deblocat până acum proiecte de infrastructură care valorează în total 14 miliarde de euro. Lansăm 800 de kilometri de autostrăzi, cu proiectele pe care deja le ştiţi foarte bine, aş menţiona Autostrada Sibiu-Piteşti (tronsoanele de la capete, loturile 1 şi 5), Centura de Sud a Bucureştiului, tronsonul Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni şi, integral, Craiova-Piteşti”, a declarat Răzvan Cuc.
Licitaţiile pentru refacerea studiilor de fezabilitate la cele trei tronsoane ale Autostrăzii Ungheni- Iaşi – Târgu Mureş au fost bloacate anul trecut după un raport al Curţii de Conturi.
Răzvan Cuc a mai spus că i-a prezentat premierului un calendar cu vizitele pe care le va efectua la şantierele de autostrăzi şi că, în urma vizitelor efectuate în prima jumătate a acestui an, a întâlnit şi constructori care nu erau pregătiţi corespunzător. „I-am prezentat premierului o listă cu constructorii neserioşi, dar şi o listă cu contestatarii de meserie. Vom pregăti un proiect de HG (n.n.- un proiect de Hotărâre de Guvern) prin care să eliminăm aceste contestaţii care ne blochează proiectele ani la rând”, a spus ministrul Transporturilor.

Mariana OLTEAN TUDOSE

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. vasile 23/08/2017 la 8:12 -

    Gogosi,nu mai cred nimic din ce spun alesii !!!